Nicolas Maeterlinck

Coronablog - Duizenden mensen betogen tegen sluiting cultuur, ook bowlingfederatie trekt naar Raad van State

Cultuurmedewerkers en sympathisanten hebben vanmiddag geprotesteerd tegen de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. Een deel van de sector legt zich niet neer bij de verplichte sluiting en heeft vandaag toch de deuren geopend. Ook heel wat bowlingzaken zijn dat van plan. Volg de belangrijkste updates in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Na cultuursector trekt ook bowlingfederatie naar Raad van State

Na de cultuursector stapt ook de bowlingfederatie naar de Raad van State om de coronamaatregelen aan te vechten. Want net zoals voor bioscopen en theaterzalen, ging ook vanmorgen de verplichte sluiting voor bowlingzalen in. Maar de sector vecht die sluiting nu aan. "Het is discriminatie, want andere sporttakken mogen wel openblijven. Ook wij hebben een officiële competitie. Ook is het niet eerlijk dat ook onze bar dicht moet, terwijl de horeca open is", aldus Renaud Honhon van Recrea België, die onder meer de bowlingzalen vertegenwoordigt. 

Al een twintigtal van de bijna zeventig bowlinguitbaters in België stappen mee in de procedure bij de Raad van State, en zullen uit protest ook openblijven. Zo ook Filip Meeus, van Antwerp Bowling. "Bowlen is ook een sport. Normaal gezien is deze periode een goeie periode, waar we ook een buffer aanleggen voor de kalmere zomermaanden. En dat kan nu niet. Ik krijg een compensatie van 7.500 euro van de overheid, terwijl mijn huur al 10.000 euro is (...) Ik blijf open, anders geraak ik er niet", aldus Meeus. 

Lees meer in dit artikel:

Ninove neemt zekere voor onzekere: Geen VIP-tenten bij aankomst Omloop Het Nieuwsblad

Naast de annulering van het carnaval in Ninove, laat de stad weten dat eind februari ook zeker geen VIP-tenten toegelaten worden in de aankomstzone van de wielerklassieker Omloop Het Nieuwsblad. "De grote onduidelijkheid rond corona zorgt ervoor dat we deze beslissing nemen", zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD).

Lees meer in dit artikel:

Duizenden mensen protesteren in Brussel tegen sluiting cultuursector

Aan de Kunstberg in Brussel zijn vanmiddag duizenden mensen samengekomen om te protesteren tegen de sluiting van bioscopen, theaters en concertzalen. De politie telde 5.000 deelnemers, de organisatie spreekt over zeker 12.000. De manifestanten eisen dat de politiek de maatregelen terugdraait.

Bekijk hier een kort verslag:

Videospeler inladen...

Lees meer over de protestactie in dit artikel:

Borgerhoutse cultuurhuizen "begraven de cultuur" in Te Boelaerpark

De Borgerhoutse cultuurhuizen hebben vanmiddag een symbolische begrafenis gehouden voor de cultuursector. In het Te Boelaerpark traden enkele muzikanten op en een honderdtal mensen kwamen hun steun betuigen. "De theaters en bioscopen moeten dicht, maar begrafenissen mogen nog doorgaan. Dan is de keuze snel gemaakt", zegt initiatiefnemer Koen Huybrechts van De Theatergarage.

Lees meer in dit artikel:

Deel cultuursector boycot nieuwe maatregelen, politiek lijkt oogje dicht te knijpen

Een deel(tje) van de cultuursector heeft zoals aangekondigd besloten de verplichte sluiting vandaag te boycotten. Zo zijn in Brussel en in Wallonië verschillende bioscopen en theaterzalen gewoon opengebleven. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hekelt die burgerlijke ongehoorzaamheid. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verwijst naar de lokale besturen om in te grijpen.

Lees meer in dit bericht:

Cinema blijft zoals aangekondigd open

Cinema Palace in Brussel blijft zoals aangekondigd toch open. Deze foto dateert van in de vroege namiddag. Er zijn verschillende cinemabezoekers te zien die naar binnen gaan om een filmpje mee te pikken. In Brussel alleen al zouden zowat 40 cultuurhuizen de opgelegde sluiting boycotten.

Nicolas Maeterlinck

Bouchez hekelt boycot maatregelen: "Stop met geloofwaardigheid te ondermijnen"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hekelt de burgerlijke ongehoorzaamheid van sommige cultuurhuizen om toch open te blijven, ondanks de verplichting van het Overlegcomité om vanaf vandaag te sluiten. 

"Waarom moeten bepaalde sluitingen worden nageleefd en anderen niet", vraagt hij zich af op Twitter. "Deze aanpak van burgerlijke ongehoorzaamheid die niet alleen politici maar ook gerechtelijke instanties aanmoedigen, is destructief voor de geloofwaardigheid van de rechtsstaat en van onze instellingen."

Hij moedigt een debat aan over de maatregelen, maar wat hem betreft moeten ze ofwel nageleefd en dus gehandhaafd worden, "ofwel worden gewijzigd als ze als niet-relevant worden beschouwd".

"Als we aanvaarden dat de regels voor de culturele sector niet worden toegepast, geldt dat dan bijvoorbeeld ook voor bowlingcentra, casino’s en paintballcomplexen", vraagt hij zich af. "Het is het een of het ander, maar laten we stoppen met de geloofwaardigheid van de staat te ondermijnen.”

Cultuurprotest aan de Kunstberg in Brussel

Cultuurmedewerkers en sympathisanten verzamelen vandaag om 14 uur op de Kunstberg in Brussel om te protesteren tegen de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. Bioscopen, theaters en concertzalen moeten de deuren sluiten, en dat stuit op veel onbegrip.

Er zijn volgens een eerste schatting van de politie zowat 5.000 deelnemers aanwezig, volgens de organisatoren zijn ze met 15.000:

Videospeler inladen...

Tijdens de statische betoging staat een podium centraal. Daarop vinden speeches en optredens plaats. Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spreken de menigte toe. 

We voelen ons enorm geviseerd

"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijke boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeire uit. "Het is een warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat wel te doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze.

De cultuursector roept op tot een vredevolle bijeenkomst en vraagt iedereen een mondmasker te dragen en de nodige afstand te houden. Op het cultuurprotest is ook aangekondigd dat er in de loop van volgende week een beroep zal ingediend worden bij de Raad van State tegen de nieuwe coronamaatregelen. De cultuursector hoopt zo de sluiting van de bioscopen en cultuurzalen terug te draaien.

Wellicht eerst stijging in Brussel en bij twintigers

Nu de omikronvariant de dominante variant van het coronavirus is geworden, gaan de cijfers binnenkort terug stijgen. "Wellicht zullen we dat eerst zien in Brussel en bij twintigers waar de daling nu al afremt", meldt statisticus Bart Mesuere (UGent) op Twitter.

"De ziekenhuiscijfers zullen hoogstwaarschijnlijk niet zo snel meestijgen, maar het blijft afwachten om de precieze impact in te schatten", zegt hij nog. "Hou het veilig!"

Ruim half miljoen gepresteerde uren in de Vlaamse vaccinatiecentra voor 1e en 2e prik

Van februari tot september hebben medische vrijwilligers in totaal 527.090 uren gepresteerd in Vlaanderen, een gemiddelde van ongeveer 2.150 uren per dag. "Het is dankzij de vrijwilligers dat de vaccinatiecampagne zo vlot is gelopen, zij hebben zich ingezet en blijven zich inzetten in de strijd tegen corona", zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die cijfers opvroeg aan zijn partijgenoot, Vlaams minister van Gezondheid en Welzijn Wouter Beke.

In de Vlaamse vaccinatiecentra zijn zowel medische als niet-medische vrijwilligers aan de slag. De medische vrijwilligers hebben 454.158,81 uren gepresteerd op weekdagen en 72.930,66 uren in de weekends. De meeste uren werden gepresteerd door de vaccinatoren-optrekkers, zij vullen de spuitjes met het vaccin vanuit het aangeleverde buisje. "Het is bewonderingswaardig dat de vrijwilligers zich voor zo veel uren inzetten in de centra om te zorgen dat elke Vlaming gevaccineerd kon worden", zegt Brecht Warnez.

Initieel zouden de vaccinatiecentra in oktober sluiten, maar ze blijven nog een tijdje open vanwege de boostercampagne en de vaccinatie van kinderen. Veel vaccinatiecentra zijn intussen volop op zoek naar vrijwilligers.

Meest gelezen