Nicolas Maeterlinck

Duizenden mensen protesteren in Brussel tegen sluiting cultuursector: "We voelen ons enorm geviseerd"

Aan de Kunstberg in Brussel zijn vanmiddag duizenden mensen samengekomen om te protesteren tegen de sluiting van bioscopen, theaters en concertzalen. De politie telde 5.000 deelnemers, de organisatie spreekt over zeker 12.000. De manifestanten eisen dat de politiek de maatregelen terugdraait.

De nieuwe coronamaatregelen die het Overlegcomité woensdag bekendmaakte, blijven in de cultuursector op veel onbegrip stuiten. Om daar uiting aan te geven werd vanmiddag samengekomen aan de Kunstberg in Brussel. 

BEKIJK - Zo ging het er vanmiddag aan toe in Brussel:

Videospeler inladen...

Op een podium hielden artiesten kleine optredens en nemen vertegenwoordigers uit de cultuursector het woord om de coronamaatregelen en de verplichte sluiting te veroordelen, onder luid gejuich van het publiek.

Onder meer acteur en theatermaker Stany Crets, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) Michael De Cock, directeur van operahuis De Munt Peter De Caluwe en directrice van Charleroi Danse Annie Bozzini spraken de menigte toe. 

FOTO: Peter De Caluwe van De Munt spreekt de betogers toe.

Ondanks de regen was er een grote opkomst. Heel wat mensen hadden spandoeken meegebracht met slogans als: "Cultuur is een noodzaak", "geen toekomst zonder cultuur", "een minister van cultuur a.u.b." of "ik drink graag glühwein, maar cultuur heb ik nodig".

Onder de deelnemers waren ook enkele politici van de meerderheidspartijen, zoals Orry Van de Wauwer, parlementslid voor CD&V, en Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD).

Na een uur van speeches en kleine optredens werd de actie afgesloten met een choreografie onder leiding van Anne Teresa De Keersmaeker.

Nicolas Maeterlinck

"De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten. Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijke boodschap", legt organisatrice Katrien Vermeire uit. "Het is een warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat wel te doen. We voelen ons enorm geviseerd", zegt ze.

We voelen ons enorm geviseerd
Organisatrice Katrien Vermeire

 Michael De Cock van de KVS noemt de opkomst voor het cultuurprotest "hartverwarmend". "Ik verwacht absoluut een politiek signaal en ik verwacht absoluut dat er heel snel iets deblokkeert. Alle maatregelen om mensen goed en veilig te ontvangen zijn er en hebben we in een vorige fase van de pandemie gehanteerd", zegt hij.

Een deel van de cultuursector wacht niet op een reactie van de politiek en boycot de nieuwe maatregelen. Zo zijn in Brussel en in Wallonië verschillende bioscopen en theaterzalen vandaag gewoon opengebleven.

Stany Crets: “De kunstberg heeft zijn naam nog nooit zo verdiend als vandaag”

Videospeler inladen...

Raad van State

Op het cultuurprotest is ook aangekondigd dat er in de loop van volgende week een beroep zal ingediend worden bij de Raad van State tegen de nieuwe coronamaatregelen. De cultuursector hoopt zo de sluiting van de bioscopen en cultuurzalen terug te draaien. Eerder deze week kondigde de Franstalige mensenrechtenliga al aan een dringend beroep in te dienen bij de Raad van State.

Tegelijk vraagt de cultuursector met aandrang om een kader uit te werken op lange termijn dat werkbaar en rendabel is, geflankeerd met steunmaatregelen. Ze vragen een gedragen visie op basis van feiten, in plaats van een jojobeleid.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen