© Radio 2

Burgemeester Marino Keulen na steekpartij: "Afghaanse niet-begeleide minderjarige asielzoekers veroorzaken problemen"

Volgens burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) zijn er vaak problemen met niet-begeleide minderjarige asielzoekers uit Afghanistan. Hij pleit ervoor om de groep meer te spreiden over verschillende asielcentra. Gisteren raakten twee jongeren gewond bij een steekpartij in Genk. Ongeveer 40 Afghaanse jongeren uit het asielcentrum in Lanaken zochten de confrontatie op met Turkse jongeren uit Genk.

“Met het overgrote deel van de asielzoekers zijn er nooit of zeer weinig problemen, die houden zich altijd aan de regels”, vertelt burgemeester Marino Keulen. “Maar met deze groep stelt zich in heel Europa een probleem. Ze hebben het moeilijk met regels op te volgen en ze plegen vandalisme in de asielcentra.” 

Binnen de groep Afghaanse jongeren die gisteren bij de steekpartij betrokken waren, zat ook een meerderjarige. “Die zit nog in de cel en die wordt blijkbaar beschuldigd voor poging tot moord. De feiten zijn ook zwaarwichtig: messteken in de arm, bij de andere in de longen", aldus de burgemeester.

Druk verlichten

De burgemeester van Lanaken heeft intussen contact gehad met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Hij had daar direct begrip voor. Een oplossing is er niet meteen. Maar om de druk te verlichten, kan die groep van niet-begeleide minderjarige Afghanen verspreid worden over meerdere asielcentra", zegt Marino Keulen. "Zo zouden we clans kunnen breken en dan kunnen we de invloed van de leiders uitwissen. Hopelijk komt zo de rust terug in de asielcentra.”

Meest gelezen