AFP or licensors

Wereld rouwt om dood van Desmond Tutu: "Wij zijn er beter aan toe omdat hij hier op aarde was"

De dood van de voormalige Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu lokt heel wat reacties uit bij wereldleiders en mensen die begaan zijn met de strijd tegen racisme. Een kort overzicht.

Nelson Mandela, hét boegbeeld in Zuid-Afrika van de strijd tegen apartheid, stierf in 2013. Dat nu ook Desmond Tutu is overleden, stemt de Zuid-Afrikanen uiteraard verdrietig. "Dit is een nieuw overlijden in het afscheid van onze natie van een generatie van bijzondere Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika nalaten", verwoordt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa het. Tutu was "een patriot zonder weerga", "een leider in principes en pragmatisme, die een betekenis gaf aan het Bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is."

Hij was een denker. Een leider. Een herder.

De Nelson Mandela Stichting
Desmond Tutu en Nelson Mandela, twee iconen van de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika.
AFP or licensors

Ook de Nelson Mandela Stichting reageert bedroefd. Ze eert zijn "bijdrages aan de strijd tegen onrechtvaardigheid, lokaal en mondiaal". Ze "worden alleen geëvenaard door de diepte van zijn denken over het creëren van een bevrijdende toekomst voor menselijke samenlevingen. Hij was een buitengewoon mens. Een denker. Een leider. Een herder."

De dalai lama, de voornaamste spirituele leider van het Tibetaanse boeddhisme, herinnert zich "de vriendschap en de spirituele band" tussen hem en Tutu. Die band "was iets wat we koesterden". "Hij was volledig toegewijd aan het dienen van zijn broeders en zusters voor het grotere gemeenschappelijke belang. Hij was een echte filantroop en een toegewijde verdediger van de mensenrechten."

Desmond Tutu en de dalai lama.

Ook voor de voormalige Amerikaanse president Barack Obama was Desmond Tutu van groot belang. Hij was "een mentor, een vriend en een moreel kompas voor mij en zovele anderen". Hij streed voor "bevrijding en gerechtigheid in zijn eigen land, maar was ook bezorgd over onrechtvaardigheid in de rest van de wereld". Obama herinnert zich Tutu als een man met een "ondeugend gevoel voor humor". "En hij verloor nooit de bereidheid om menselijkheid te zien in zijn tegenstanders."

Huidig president Joe Biden noemt Tutu "een ware dienaar van God en van het volk". Hij betuigt zijn medeleven met het Zuid-Afrikaanse volk.

De Britse premier Boris Johnson prijst zijn "spirituele leiderschap" en zijn "onstuitbare goede humeur". Tutu was een "cruciale figuur in de strijd tegen apartheid en in de strijd om een nieuw Zuid-Afrika te creëren".

Het "gevecht" van Desmond Tutu "voor het einde van de apartheid en voor de Zuid-Afrikaanse verzoening zal in onze herinnering blijven", reageert de Franse president Emmanuel Macron. Tutu "wijdde zijn leven aan de mensenrechten en de gelijkheid der volkeren".

Benise King, de jongste dochter van Martin Luther King, zelf ook een burgerrechtenactivist, is "bedroefd door de dood van de wereldse wijze, de mensenrechtenleider en machtige pelgrim op aarde". "Wij zijn er beter aan toe omdat hij hier was."

Ik denk dat hij de enige is die als geliefd persoon in de buurt komt van Nelson Mandela.

Tom Lanoye

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye woont een deel van het jaar in Zuid-Afrika. "De verslagenheid is hier groot", weet hij. Tutu heeft er volgens Lanoye "samen met de politieke leider Nelson Mandela voor gezorgd dat er geen burgeroorlog kwam". "En zijn rol in de Waarheidscommissie kan niet onderschat worden."

Lanoye zag Tutu zelf een keer speechen. "Ik stond tussen tienduizenden mensen naar de eerste toespraak van Mandela als verkozen president  te luisteren. Tutu sprak voor hem. Hij was een ongelooflijke opwarmer."

Als persoon was Tutu "enorm geliefd" in Zuid-Afrika, zegt Lanoye. "Ik denk dat hij de enige is die als geliefd persoon in de buurt komt van Mandela."

Bekijk de reactie van schrijver Tom Lanoye, die in Zuid-Afrika woont:

Videospeler inladen...

"Ik ben er kapot van." Zuid-Afrikanen reageren op de dood van Tutu, bekijk het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen