Jonas Hamers / ImageGlobe

Vanaf september 2022 slachtoffers en daders in aparte instellingen

Vanaf september zullen slachtoffers en jonge daders in aparte instellingen opgenomen worden, meldt De Morgen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, op initiatief van ministers Wouter Beke (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA). 

Vlaanderen wil daarmee niet alleen strenger optreden tegen jonge daders, maar er ook voor zorgen dat daders niet meer in dezelfde instelling zitten als hun slachtoffers. Vanaf september 2022 zullen kinderen uit een verontrustende opvoedingssituatie daarom naar een gespecialiseerde opvang gestuurd worden. 

De jongeren in kwestie, die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd, worden dan uitsluitend opgevangen door gemeenschapsinstellingen. Op die manier hoeven daders en slachtoffers niet meer samen in één instelling te verblijven. 

De cijfers van de jeugdparketten tonen dat van de 43.000 jongeren die een misdrijf begingen in 2020, 5.877 jongeren in een verontrustende situatie zaten, zegt De Morgen. 

Nieuw decreet

Zuhal Demir (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) vroegen deze verandering in het jeugddelinquentenrecht aan, en breiden daarmee ook de “rode kaarten” uit. 

Wat betekent dat nu juist? De uithandengeving, waarbij een jeugdrechter beslist om jongeren vanaf 16 jaar als een volwassene te berechten, wordt mogelijk voor seksuele moorden, prostitutie en ontvoering van een minderjarige met de dood tot gevolg. Er zal ook sneller de mogelijkheid zijn voor een versnelde procedure van uithandengeving voor een grotere groep misdrijven.

Er zou ook 50 miljoen euro vrijgemaakt worden om de gemeenschapsinstellingen extra te begeleiden. Dat bedrag zou tegen 2023 voor 40 extra plaatsen moeten zorgen.

Meest gelezen