Heeft bowlingfederatie "achterpoort" gevonden in KB? "Competitiesport mag, dus geven we recreanten gewoon licentie"

De Belgische Bowling Sport Federatie (BBSF) zegt dat bowlingzalen sowieso kunnen openblijven voor hun competitiespelers. "Het KB zegt dat alle competitiesporten kunnen doorgaan", stelt Marc Beaufays van de BBSF. Maar ook voor bowlingzalen die inzetten op recreatie, en niet op competitie, lijkt de BBSF aan een "achterpoortje" te werken, waardoor die zalen open zouden kunnen blijven. 

Als we alle bezoekers een licentie geven heb je een competitie. Ik denk niet dat ze daar een speld tussenkrijgen

Marc Beaufays

"We hebben het Koninklijk Besluit waarin de maatregelen staan nog eens goed bekeken", laat Marc Beaufays van de Belgische Bowling Sport Federatie (BBSF) vanmiddag optekenen. "In artikel 4 staat de bowlingzalen dicht moeten, maar in artikel 7 staat dat competitiesport wel degelijk mag doorgaan (...) We zijn een erkende sport. Erkend door Sport Vlaanderen en we zijn ook een sport van tweede categorie bij het BOIC. Men kan daar niet veel spelden tussenkrijgen denk ik", aldus Beaufays nog. 

"Onze sport zien ze als een cafésport en voor ons is dat onbegrijpelijk", zegt competitiespeler Gitana Weymiens:

Videospeler inladen...

"We gaan een mail sturen naar de centra waarin we zeggen dat ze best het KB afdrukken. Als ze dan controle krijgen kunnen ze dat laten zien en zullen de mensen ook wel begrijpen dat het competitie is, en dus is toegelaten", maakt Beaufays zich sterk. "Onze advocaten en raadgevers zijn dit allemaal nog aan het bekijken, maar sowieso blijft de procedure bij de Raad van State nog lopen."

Ook recreatieve centra open?

Maar wat dan met de centra die vooral inzetten op de recreatieve bowler, op gezinnen en vriendengroepen? "Deze centra gaan we ook contacteren, en zeggen dat we een competitie inrichten. Ze kunnen dan openblijven op voorwaarde dat ze hun bezoekers een competitielicentie geven", stelt Beaufays.

"De families en vrienden kunnen dan een aantal games bowlen en hun resultaten worden bijgehouden zoals bepaald in het reglement van Bowling Vlaanderen. En eind januari doen we dan een officiële finale", gaat Beaufays verder.

Volgens Beaufays is dat in principe een "pure vorm van competitie". "Ik denk ook niet dat ze daar een speld tussenkrijgen, maar ik ga mijn advocaten er nog aan laten werken", besluit Beaufays.

Meest gelezen