Nicolas Maeterlinck

Coronablog - Minister Verlinden (CD&V) gedagvaard door cultuurorganisaties, Open VLD wil "vaccinatiepas"

Het aantal covidpatiënten in onze Belgische ziekenhuizen is de voorbije dagen onder de 2.000 gezakt, en dat voor het eerst sinds begin november. De omikronvariant maakte dan weer een forse opmars, en is vandaag goed voor 60 procent van de besmettingen in ons land. Intussen pleit Open VLD voor een vaccinatiepas, ter vervanging van de huidige coronapas. En ook het protest uit de culturele sector gaat verder: enkele organisaties hebben minister Verlinden (CD&V) gedagvaard. Volg de belangrijkste updates in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cultuurorganisaties dagvaarden minister Verlinden voor rechtbank vanwege coronamaatregelen

Een tiental Franstalige cultuurorganisaties, waaronder de auteursrechtenorganisatie SACD, hebben minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Dat schrijft SACD in een persbericht.

De organisaties protesteren tegen de verplichte sluiting van heel wat cultuurhuizen zoals theaterzalen en bioscopen, en noemen die sluiting discriminerend. Ook zeggen ze dat de sluiting het fundamentele recht op cultuur ontzegt, en dat er geen wetenschappelijke basis is die de sluiting kan verantwoorden. De organisaties vragen om de maatregelen op te heffen en eisen dwangsommen van 100.000 euro. Ze willen dat de procedure door een rechter in kortgeding wordt opgestart, zodat er snel een uitspraak volgt.

Het kabinet-Verlinden laat weten dat het de Belgische staat is die werd gedagvaard, via het "adres" van de minister van Binnenlandse Zaken. 

Intussen heeft een coalitie van verschillende organisaties ook een beroep ingediend bij de Raad van State tegen de sluiting van de cultuursector. Dat was eerder al aangekondigd. Ze vragen om het koninklijk besluit dat de sluiting regelt, te schorsen.

Open VLD pleit voor invoering van een vaccinatiepas

De Vlaamse liberalen van Open VLD lijken een bocht te nemen in de richting van verplichte vaccinatie. Partijvoorzitter Egbert Lachaert zegt in "De Morgen" dat de 1G-regel in de toekomst onvermijdelijk wordt. Bronnen bij Open VLD bevestigen dat de kwestie vorige week is besproken op een uitgebreid partijbureau.

Een echte vaccinatieplicht zien de Vlaamse liberalen niet zitten omdat dit volgens hen niet afdwingbaar is. Maar ze stappen nu wel af van hun vroeger standpunt, tegen de zogenoemde pasjesmaatschappij. Daarom moet het Covid Safe Ticket volgens Open VLD worden omgevormd tot een vaccinatiepas. In de praktijk betekent dat dat je volledig gevaccineerd moet zijn om aan het maatschappelijk leven te kunnen deelnemen.

Binnen de federale meerderheid lijken de geesten steeds verder te rijpen in de richting van een vorm van vaccinatieplicht: direct of indirect via een vaccinatiepas. Eerder al hebben de voorzitters van Vooruit, PS en CD&V zich uitgesproken voor vaccinatieplicht. Groen en Ecolo zijn iets terughoudender en willen dat er eerst een debat in het parlement komt, de MR is tegen omdat het volgens haar in de praktijk niet afdwingbaar is.

Hoe dan ook heeft het vorige Overlegcomité het coronacommissariaat de opdracht gegeven om uit te zoeken op welke manier een zo hoog mogelijke de vaccinatiegraad kan worden bereikt. Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) heeft al aangekondigd dat de Kamer na het eindejaarsreces een breed debat over de kwestie zal voeren.

Lees meer in dit artikel:

Isolatieperiode na besmetting gehalveerd in de VS

In de Verenigde Staten zijn de quarantaineregels versoepeld. Wie besmet is met het coronavirus, maar geen symptomen heeft, moet niet langer 10 dagen in isolatie, maar slechts 5 dagen. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC besloten omdat mensen het meest besmettelijk blijken te zijn tijdens de twee dagen voor en drie dagen na de ontwikkeling van symptomen. Wie na 5 dagen geen symptomen heeft, mag uit isolatie, maar moet wel nog 5 dagen een mondmasker dragen, ook thuis. 

De quarantaineregels voor mensen die al een boosterprik tegen het coronavirus hebben gekregen zijn ook aangepast. Zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Zij moeten de tien daaropvolgende dagen wel een mondmasker dragen.

Ook in de Verenigde Staten stijgt het aantal coronabesmettingen snel de laatste weken. De regering heeft besloten nog niet in te grijpen, maar president Biden zei wel alert te blijven. Er wordt ook hard gewerkt om de testcapaciteit flink uit te breiden.

Duizenden protesteren tegen coronamaatregelen in Duitsland

In heel Duitsland zijn maandag duizenden mensen de straat op getrokken om te protesteren tegen de strengere maatregelen, die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan.

In het noordoostelijke Schwerin namen zowat 2.700 mensen deel aan het protest tegen het voorstel om vaccinatie verplicht te maken. Dat ondanks het koude weer en gladde wegen, aldus de politie. In Rostock protesteerden ook duizenden mensen.

Ongeveer 3.000 mensen trokken op door het centrum van Maagdeburg, aldus de politie. In Halle waren er dan weer 1.500 manifestanten. Ook in andere steden in de staat Saksen-Anhalt vonden protesten plaats.

Ook in de staat Thüringen waren er protesten, met zowat 2.000 deelnemers in Gera, ongeveer 1.300 in Altenburg. Er waren grotere bijeenkomsten en marsen in Stadtilm, Hermsdorf, Saalfeld en Eisenach. 

In de staat Hessen namen 1.000 mensen deel aan protesten in Fulda. Ook in andere steden in de staat waren er protesten. In de deelstaat Saarland betoogden een 1.000-tal mensen in de hoofdstad Saarbrücken. 

Coronacijfers in Spanje blijven stijgen, voorzitter van Lagerhuis test positief

Meritxell Batet, de voorzitter van het Spaanse Lagerhuis, heeft maandag positief getest op het coronavirus. De besmettingscijfers in het land blijven dan ook stijgen.

De 48-jarige politica verblijft nu in quarantaine in haar woning in Madrid, volgens staatszender RTVE. Door de besmetting zal ze haar functie als voorzitter tijdelijk niet kunnen uitoefenen en zal ze verschillende parlementaire vergaderingen na het kerstreces missen.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad van ongeveer 80 procent, bedraagt de zevendaagse incidentie in Spanje momenteel 563 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. De besmettelijkere omikronvariant is er nu goed voor bijna de helft van de nieuwe gevallen.

Franse regering kondigt vaccinatiepas en sneller boostervaccin aan, maar geen nieuwe lockdown

In Frankrijk moeten mensen die aan het openbaar leven deelnemen, voortaan aantonen dat ze gevaccineerd zijn of genegen van het coronavirus. Negatieve testen zullen niet meer voldoende zijn. Ook zal het land de vaccinatie met boostervaccins versnellen, maar veel extra beperkende maatregelen tegen het virus blijven uit.

Lees het volledige artikel hier:

Drukte in ons land door toevloed Nederlanders , "jammer, maar we kunnen hen de toegang niet ontzeggen", zegt Cathy Berx

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx betreurt dat haar oproep aan de Nederlanders om niet naar ons land te komen in dovemansoren is gevallen. Steeds meer noorderburen steken de grens over om te winkelen of de horeca te bezoeken. In Nederland geldt sinds vorige week maandag een lockdown.

Lees het volledige artikel hier:

Voorlopig geen verdere verstrengingen in Engeland

Ondanks besmettingsrecords tijdens de kerstdagen, wil de Britse regering vooralsnog geen strengere coronaregels invoeren in Engeland.

Minister van Volksgezondheid Sajid Javid roept de bevolking op om waakzaam te zijn, oudjaar in de buitenlucht te vieren en een sneltest te doen vooraleer aan evenementen deel te nemen. "Als we het nieuwe jaar aanvangen, zullen we natuurlijk nagaan of we verdere maatregelen moeten treffen. Maar tot dan blijft het hierbij", aldus Javid aan de Britse openbare omroep BBC. 

Voor kerstavond zijn 122.186 nieuwe besmettingen geregistreerd, een record sinds het begin van de pandemie. In de afgelopen drie dagen zijn nog eens 321.036 positieve tests afgenomen.

Volgens Javid is de besmettelijke variant omikron intussen goed voor 90 procent van de gevallen. Verschillende studies lijken echter te wijzen op een milder ziekteverloop en een lagere hospitalisatiegraad. Dat speelde een belangrijke rol bij de beslissing van premier Boris Johnson om de regels niet te verstrengen, klonk het.

Heeft bowlingfederatie "achterpoort" gevonden in KB?

De Belgische Bowling Sport Federatie (BBSF) zegt dat bowlingzalen sowieso kunnen openblijven voor hun competitiespelers. "Het KB zegt dat alle competitiesporten kunnen doorgaan", stelt Marc Beaufays van de BBSF. Maar ook voor bowlingzalen die inzetten op recreatie, en niet op competitie, lijkt de BBSF aan een "achterpoortje" te werken, waardoor die zalen open zouden kunnen blijven. 

Lees meer in dit artikel:

Omikron heeft nu de bovenhand: variant lijkt milder, maar wat zal de impact zijn? En verschillen de symptomen?

Omikron heeft intussen de bovenhand in ons land en de verwachting is dan ook dat de besmettingscijfers de komende dagen weer gaan stijgen. De symptomen van deze variant van het coronavirus zouden meer lijken op die van een verkoudheid. Hoewel omikron besmettelijker zou zijn dan de vorige varianten, zou hij tot minder opnames en overlijdens leiden. Ook de coronamaatregelen en boostercampagne zouden de impact moeten indijken.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen