Een beeld van hoe het nieuwe Steenwegpark er moet gaan uitzien.

Drie nieuwe parken en speelbos in de buurt van station Mechelen: 4 hectare extra groen, water, spel- en recreatieruimte

Het Mechelse stadsbestuur heeft de eerste schetsen goedgekeurd van de drie parken en het speelbos, die in de buurt van het station zullen komen. De eerste terreinen om die aan te leggen komen eind volgend jaar vrij. Het gaat in totaal om 4 hectare aan ruimte. De ontwerpers lieten zich inspireren door suggesties van buurtbewoners.

In mei en juni werd de buurtbewoners gevraagd, wat ze graag zouden zien in de parken of het speelbos in hun buurt. Het gaat om vier aparte zones aan weerszijden van de sporen ten zuiden van de Leuvense vaart. 

"Dat is waar de Brusselsesteenweg was, maar door de opening van een nieuwe tangent (een nieuwe autoweg, red.), komt die ruimte vrij", zegt schepen voor Participatie en Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Groen). "De parken zijn samen 2 hectare groot en het speelbos is ook nog eens bijna 2 hectare. Dus dat is 40.000 vierkante meter aan groen, spelmogelijkheden en recreatie, die erbij komt."

Het Steenwegpark zal eerder gericht zijn op groen en rust, het Postzegelpark dan weer op sport

Patrick Princen, schepen voor Participatie en Natuur- en Groenontwikkeling (Groen)

De bevraging was volgens de schepen een groot succes. "Er zijn meer dan 1.000 reacties op gekomen. We hebben alle ideeën zo goed mogelijk proberen te integreren in die verschillende parken. Het Steenwegpark zal zo eerder gericht worden op groen en rust, zodat families en kinderen er terecht kunnen. Het Postzegelpark zal dan weer eerder op sport gericht zijn." 

Het komende jaar zullen de ruwe ontwerpen nog verfijnd worden. "We gaan er ook opnieuw mee naar de Mechelaars. De concrete invulling van de parken zal opnieuw met hen afgestemd worden."

Plantseizoen komende winter

De aanleg zou volgende winter dan moeten beginnen. "Eerst moet de tangent klaar zijn. Dat zou in het voorjaar moeten zijn. Dan kan de Brusselsesteenweg opgebroken worden. We hopen eind 2022, begin 2023, het plantseizoen volgende winter al te kunnen gebruiken om de grote groenstructuren aan te leggen, zodat we het Steenwegpark en het Postzegelpark al in 2023 kunnen openstellen."

Het speelbos zou ook moeten volgen in 2023. Het Colomapark zal pas in 2025 of 2026 klaar zijn. "Daar moet nog een brug gebouwd worden over de vaart, dus dat blijft nog even een werfzone."

Colomapark
Postzegelpark

Meest gelezen