Nicolas Maeterlinck

150 kilogram cocaïne onderschept in Gentse haven, verstopt aan schip onder waterlijn 

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) heeft in samenwerking met de Scheepvaartpolitie en de Douane op maandag 20 december een lading cocaïne gevonden aan een schip dat uit Brazilië kwam. De drugs zaten verstopt in een zogenaamde "zeekast",  aan het schip onder de waterlijn. Het is al de derde grote drugsvangst in Gent dit jaar. 

Opnieuw is er een grote drugsvangst gebeurd in de haven van Gent. Afgelopen maandag 20 december heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in samenwerking met de Scheepvaartpolitie en de Douane een lading cocaïne gevonden in een schip dat uit Santos, Brazilië kwam. Patrick Willocx van de FGP: "De bemanning merkte dat er duikers rond het schip waren. Vermoedelijk om de drugs die buiten aan het schip hingen, buit te maken. De politie kon niemand vinden maar de drugs zijn wel onderschept."

De bemanning zag duikers rond het schip
Patrick Willocx van de Federale Politie Oost-Vlaanderen

De Belgische Douane, samen met het duikteam van de Nederlandse douane doken om rond het schip op zoek te gaan naar mogelijke drugs. "Ze vonden in de zeekasten (nvdr kleine ruimte onderaan het schip) 3 grote zakken met 150 kilogram cocaïne in, dat is ongeveer 7 à 8 miljoen euro waard."

En het is niet de eerste keer: "In juni van dit jaar vonden we ook al op dezelfde manier meer dan 200 kilogram cocaïne." Toen ging het om exact 216 kilogram cocaïne met een straatwaarde van 10 miljoen euro. En in september van dit jaar was er een drugsvangst van 500 kilogram cocaïne dat verstopt zat in een container met printpapier.

Nicolas Maeterlinck

Brazilië

En opnieuw gaat het om een schip dat vanuit Brazilië komt: "Deze keer was het een fruitsaptanker. We zien vaker dat schepen vanuit die regio proberen om drugs binnen de Gentse haven te krijgen, om zo Europa binnen te gaan."

De criminele organisaties worden ook creatiever: "Nu zat het onder de waterlijn, maar het kan ook verstopt zitten tussen steenkolen, in de bulkvracht of in containers op het schip. Soms brengt de bemanning het mee. Ooit hebben ze eens een torpedobuis buiten aan het schip gehangen met magneten. Elke manier om cocaïne naar Europa te krijgen is goed", zegt Willocx nog. Er wordt voor de vangst van drugs en om de Gentse haven veiliger te maken samengewerkt met verschillende partners zoals justitie, de provincie, en het havenbedrijf.

kasto80

Meest gelezen