James Arthur Photography

Gentse nachtleven brengt in niet-coronajaar 285 miljoen euro op: "Belangrijke economische impuls"

Het Gentse nachtleven genereert in een niet-coronajaar zo'n 285 miljoen euro aan inkomsten. Daarnaast geniet ongeveer 1 op de 5 Vlamingen minstens één keer per jaar van het Gentse nachtleven. Dat blijkt uit een studie van de Karel de Grote Hogeschool.

De coronacrisis heeft het nachtleven de voorbije twee jaren quasi volledig stilgelegd. Een nieuwe studie van de Karel De Grote Hogeschool onderzocht hoe het nachtleven fungeerde vóór die stilstand. Ongeveer een kwart van de Gentenaars bezocht in 2019 minstens één nachtclub, café of event. Nachtelijke bezoekers deden dat gemiddeld om de 2 weken. Ook opvallend veel niet-Gentenaars durfden er al eens een stapje te zetten. Bijna 1 op de 5 Vlamingen vond minstens 1 keer in het jaar zijn weg naar het Gentse nachtleven, vooral Oost- en West-Vlamingen. 

In totaal zakten bijna 1 miljoen bezoekers meer dan 7 miljoen keer af naar Gent voor haar nightlife. Die geeft dan gemiddeld zo'n 40 euro per keer uit in de Gentse uitgaansbuurten. Alles samen geven die Vlamingen er dan, op een jaar tijd, bijna 300 miljoen euro uit.

Velen ervaren het nachtleven als minder veilig, niet rustig en slecht voor de gezondheid
Schepen van Economie, Sofie Bracke (Open VLD)

Nog werk aan de winkel

Het nachtleven is voor Gent een belangrijke aantrekkingspool, maar uit de studie blijkt ook dat er wel nog pijnpunten zijn, zegt schepen Sofie Bracke (Open Vld). "Velen ervaren het nachtleven als minder veilig, niet rustig en slecht voor de gezondheid. Onze adviesraad voor het nachtleven en onze nightlife coach zal hiermee aan de slag gaan en adviezen formuleren. Hoe kunnen we hiermee omgaan en de stap zetten naar een professioneler, inclusiever en diverser nachtleven. Want dat is toch ons einddoel."

"De studie was voor ons vooral een nulmeting, om te bekijken wat de economische impact is van het nachtleven. We zijn al een aantal jaren bezig met het nachtleven, we hebben ook een adviesraad opgesteld om aan onze pijnpunten te werken. Ook voor hen was het dus interessant om te weten hoe belangrijk het nachtleven voor Gent is op die verschillende vlakken, om er dan verder mee aan de slag te gaan."

77 procent van de Gentse jongeren gaf aan dat ze meer willen feesten in 2022 dan vroeger
Schepen van Economie, Sofie Bracke (Open VLD)

De knaldrang is nog niet gaan liggen, gaat de schepen verder. "77 procent van de Gentse jongeren gaf aan dat ze meer willen feesten in 2022 dan vroeger. De knaldrang om het Gentse nachtleven te ontdekken, is zeker nog niet gaan liggen. Dat geeft hoop aan de sector."

West-Vlamingen

Veel van de uitgaande mensen zijn West-Vlaamse studenten, merkt Tim Joiris van Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen op: "Er zijn ongeveer 70.000 studenten in de stad waarvan het merendeel West-Vlamingen zijn. Die starten hier met uitgaan en blijven vaak hangen. Ze komen zelfs later nog terug."

In de Overpoort start het allemaal voor de West-Vlaamse studenten
Tim Joiris, Horeca Oost-Vlaanderen

En dat heeft veel te maken met de uitgaansbuurt de Overpoort: "Die is 1 van de 2 meest populaire uitgaansbuurten van Vlaanderen. Je kan het perfect vergelijken met de Oude Markt van Leuven. Die heeft een enorme aantrekkingskracht. Daar vinden de studenten elkaar in hun leefwereld. Alles start daar en later gaan ze uit naar andere plekken in Gent zoals de Vlasmarkt en de Oude Beestenmarkt."

Twee generaties

West-Vlamingen gaan veel uit in Gent en in Oost-Vlaanderen in het algemeen, zegt Joiris. Hij heeft zelf 3 cafés in de uitgaansbuurt Overpoort en is lid van belangenvereniging De Gentse Tappers. Hij merkt dat er al over twee generaties kan gesproken worden: "Wij hebben geen enkele student meer wiens ouders ook niet in de Overpoort zaten. We zitten in een fase dat die thuis zelfs met hun ouders erover kunnen praten."

Er zijn dan wel meer studenten bijgekomen de laatste jaren, zegt Joiris nog, maar het volume aan uitgaan is wel ongeveer hetzelfde gebleven.

Meest gelezen