AP 2018

Groothandelsprijs voor aardgas daalt plots heel sterk, heel onzeker of we dat zullen zien op onze facturen

De prijs voor aardgas op de Europese groothandelsmarkt is de afgelopen dagen sterk gedaald. Piekte de prijs voor een megawattuur aardgas begin vorige week nog op ruim 180 euro, dan zit die prijs vandaag rond de 100 euro. Of we deze prijsdaling ook zullen merken op onze energiefacturen is allesbehalve zeker. Daarvoor is de prijsdaling nog te pril en is er nog te veel onzekerheid.

“Gasprijzen schieten de hoogte in”, “gasprijs op nieuwe recordhoogte”... De afgelopen maanden schoten overtreffende trappen ons stilaan te kort om over de voortdurend stijgende gasprijzen te schrijven. Maar sinds vorige week woensdag is die trend plots gebroken: de Dutch TTF Gas Future - de graadmeter voor de Europese aardgasprijzen - is in een aantal dagen spectaculair gezakt. 

Lag de kostprijs voor een megawattuur aardgas (geleverd in januari) woensdag nog boven de 180 euro, dan was de prijs vrijdag plots gezakt naar 110 euro.  Vandaag zet die daling zich door en zit de prijs rond de 100 euro. Maar - zoals je op de onderstaande grafiek kan zien - zit de gasprijs op dit moment nog veel hoger dan een jaar geleden. Toen stond de future nog op zo'n 18 euro.

Verschillende oorzaken

Vanwaar komt nu die plotse daling? Dat komt door een aantal factoren, zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO. “Zo hebben een aantal schepen met LNG (vloeibaar aardgas) vanuit de Verenigde Staten koers gezet naar Europese havens. Dat kan de druk op de vraag naar aardgas verlichten”, zegt Joly.

Op dit moment is er namelijk veel vraag naar aardgas. Maar die vraag wordt de komende weken mogelijk getemperd, “want de weersverwachtingen voor heel wat Europese landen voor de komende weken zijn mild".

Daarnaast speelt de grote onzekerheid over de omikronvariant van het coronavirus ook een rol, stelt Joly vast. Want als er nieuwe lockdowns komen, dreigt de wereldeconomie weer klappen te krijgen en daalt het gasverbruik. 

Door al deze onzekere factoren is het nog maar de vraag hoe lang de huidige dip in de gasprijzen blijft duren.

Bovendien is er ook nog heel wat onzekerheid over de gasleveringen vanuit Rusland. Denken we maar aan de internationale spanningen over de leveringen via de Nord Stream 2-pijplijn.  Alleen extra gasleveringen vanuit Rusland zullen op termijn de prijzen structureel kunnen drukken.

Ook een daling op onze energiefacturen?

Zullen we de huidige daling van de groothandelsprijzen merken op onze energiefacturen? Daarvoor is het helaas nog te vroeg dag en is de daling nog te pril. Het is nog onzeker of de relatief lage prijs zich zal doorzetten.  

De groothandelsprijzen waarover we schrijven liggen vast in termijncontracten, waardoor verdere dalingen pas in de toekomst kunnen worden doorgerekend. Uit onzekerheid over mogelijke prijsstijgingen, zullen energieleveranciers ook niet meteen eventuele dalingen doorrekenen aan de eindklant.  Door deze temperende dynamiek zijn de afgelopen tijd de allerhoogste pieken overigens ook nog niet helemaal doorgerekend aan de eindklant.

De eindklanten hebben vaak ook nog vaste contracten lopen, merkt Marc Van den Bosch, topman bij energiekoepel FEBEG op. Als de prijzen verder zouden dalen, zouden klanten met variabele contracten daar in eerste instantie iets van kunnen merken. Maar zover zijn we dus nog niet.

Meest gelezen