Leden van de organisatie van Moeder Teresa bidden bij haar graf in Kolkata.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

India bemoeilijkt financiële transfers naar nonnen van Moeder Teresa na religieuze spanningen

In India heeft de regering financiële transferten naar de organisatie van Nobelprijswinnaar voor de Vrede Moeder Teresa aan banden gelegd. De maatregel komt er na een woelige kerstweek waarin in het land christenen en kerken werden lastiggevallen door radicale hindoes en kan gevolgen hebben voor de acties van de organisatie bij de bestrijding van armoede.

Vanmiddag meldde de regering van de Indiase deelstaat West-Bengalen dat de banktegoeden van de "Missionarissen van Naastenliefde" werden geblokkeerd. Dat is de religieuze organisatie van de geestelijke Moeder Teresa die sinds 1950 actief is in armoedebestrijding en die in West-Bengalen haar hoofdkwartier heeft. Moeder Teresa is intussen overleden, maar haar instelling heeft wereldwijd ongeveer 3.000 mensen - vooral vrouwen - in dienst die in het bijzonder actief zijn in de bestrijding van armoede.

Volgens de Indiase regering zijn er echter geen rekeningen geblokkeerd, maar mag de organisatie van Moeder Teresa voorlopig geen giften vanuit het buitenland meer aanvaarden. Dat vormt een belangrijk onderdeel van de financiering van de instelling. 

Het gaat dus niet enkel over armoede, maar de kwestie is ook religieus en politiek geworden . Zo is Mamata Banerjee - sinds 2011 deelstaatpremier van West-Bengalen - zowat de meest opvallende politicus in oppositie tegen de hindoe-nationalistische premier van India, Narendra Modi.

Banerjee zelf is lid van de hindoe-meerderheid in India, maar wordt door extremistische hindoegroepen verweten "te soft" te zijn voor moslims, christenen en andere religieuze minderheden en dat uit electorale motieven. Die radicale hindoegroepen zijn dan vaak de steunpilaren van de rechtse BJP-regering van de Indiase premier Modi.

Een kerstweek van incidenten en geweld

De maatregel tegen de missionarissen van Moeder Teresa komt er na een week van incidenten tegen christenen in India. Op tal van plaatsen werden Indiase christenen lastig gevallen en werd herrie geschopt in kerken door in het oranje geklede hindoe-extremisten. (Lees verder onder de foto).

Christenen voeren actie tegen wetsvoorstel in Karnataka dat bekeringen zou bemoeilijken.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Die verwijten de christenen -en dus ook de instelling van Moeder Teresa- dat die arme hindoes proberen te bekeren via aalmoezen, onderwijs, medische hulp of door onderdak te bieden. Dat is natuurlijk ook wel zo, Moeder Teresa is geboren in Skopje in wat toen nog het Ottomaanse Rijk was, maar belandde als missionaris en onderwijzeres van een Ierse orde in India, waar ze getroffen raakte door de armoede en daar haar hoofdbezigheid van maakte. 

Niet dat de missionering zo succesvol is: christenen vormen nauwelijks 2,3 procent van de bevolking van India en dat percentage neemt zelfs af. Meer dan 80 procent zijn hindoes en dat blijft min of meer constant. Het hindoeïsme heeft zich overigens eeuwenlang met succes gehandhaafd tijdens bezettingen en kolonisatie door moslims en christenen.

India kent echter tal van radicale hindoegroepen die moslims, christenen, boeddhisten en andere minderheden verwijten aan verdoken bekering te doen om de hindoe-identiteit van India te beschadigen. Voor veel van die groepen "staat Indiër zijn gelijk aan hindoe zijn" en zijn de Indiase islam en het christendom opgedrongen elementen van bezetting en kolonialisme. Die strekkingen zijn in opkomst en vormen een belangrijk deel van het kiespubliek van de nationalistische BJP-partij van premier Modi, die al sinds 2014 premier van India is. 

Toeval of niet: dit jaar zijn er een aantal belangrijke deelstaatverkiezingen in India op til en dat gaat dan steeds gepaard met een opstoot van interreligieuze spanningen.

Moeder Teresa - of Agnes Gonxha Bojaxhiu zoals ze echt heette - was van Albanese afkomst, maar kwam als onderwijzeres terecht in Calcutta, nu Kolkata in de Indiase deelstaat West-Bengalen. Daar werd ze erg getroffen door de grote armoede en zette ze een religieuze organisatie op om die aan te pakken. Die organisatie is intussen actief in meer dan 90 landen. 

In 1979 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede. Nadien volgden tal van andere hoge onderscheidingen. Enkele jaren geleden werd ze door paus Franciscus heilig verklaard. Haar graftombe in Kolkata is een bedevaartsoord geworden. Toch liet ze ook een aantal controversies na inzake standpunten over abortus, bekeringen en een aantal politieke uitspraken.

Meest gelezen