Radio 2

Jeugdhotel The Poppies 1 & 2 zullen tijdelijk 90 asielzoekers opvangen

In Ieper zullen er in januari en in februari 90 asielzoekers verblijven in jeugdhotel The Poppies 1 & 2. Normaal verblijven er Britse scholen, maar door de aanhoudende coronacrisis en de Brexit zijn de bedden nu al 22 maanden leeg. "Dan kunnen we even goed noodopvang bieden in plaats van die mensen in Brussel buiten in de kou te laten staan", zegt eigenaar Stefaan Vanderstraete. 

Al 22 maanden zijn de 130 bedden in het jeugdverblijf The Poppies 1 & 2, vlak in het centrum van Ieper, leeg, maar daar komt nu eindelijk verandering in. Vanaf 5 januari tot en met eind februari zullen er 90 asielzoekers opgevangen worden. "We kunnen niet blijven hopen op de komst van de Britten" zucht eigenaar Stefaan Vanderstraete. "En door de Omikron-variant blijven nu ook de Vlaamse scholen en groepen de komende maanden weg. Daarom willen we de gebouwen niet leeg laten staan, nu er zo'n gigantische vraag is naar noodopvang voor vluchtelingen. Waarom moeten we mensen in de kou laten slapen als wij hier bedden vrij hebben?"

Willen basislessen Nederlands aanbieden

Voor de opvang zal de eigenaar een vergoeding krijgen van overheidsorganisatie Fedasil. Het Rode Kruis zal instaan voor alle andere faciliteiten, zoals "bed, bad en brood". "We hopen dat we de toekomstige bewoners zinvolle activiteiten kunnen aanbieden met de stad en de buurt. Daarom zoeken we nog vrijwilligers om basislessen Nederlands te geven", zegt Olivier Fiore van het Rode Kruis en centrummanager van het opvangcentrum in Menen.

Het is niet de eerste keer dat Stefaan Verstraete en Mieke Deconinck onderdak aanbieden aan vluchtelingen. Van augustus tot oktober 2021 boden ze onderdak aan aan de Afghaanse vluchtelingen van de Ieperse vzw Moeders voor Vrede in hun ander jeugdverblijf bij de Menenpoort. "Toen kwam de vluchtelingencrisis voor ons heel dichtbij, maar alles verliep heel warm. Daarom kijken we er naar uit om nu ook alles vlot te laten verlopen", vertelt Stefaan. 

Meest gelezen