Overstromingen deze zomer in Wallonië, Nederland en Duitsland op één na duurste ramp wereldwijd van 2021

De tien grootste natuurrampen van het afgelopen jaar hebben alles samen ruim 130 miljard euro gekost. De op één na duurste ramp dit jaar waren de overstromingen deze zomer in ons land, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De schade in ons land deze zomer liep daarbij op tot 2,2 miljard euro. De duurste ramp was orkaan Ida in de VS. 

Orkaan Ida, die deze zomer de VS teisterde, was met bijna 60 miljard euro de duurste ramp ter wereld. Op de tweede plaats al, komen de overstromingen van deze zomer in ons land, Nederland en Duitsland, samen goed voor 38 miljard schade. Dat blijkt uit een rapport van de Britse ngo Christian Aid. De schade van de overstromingen in ons land wordt voorlopig geschat op 2,2 miljard euro”, zegt Barbara Van Speybrouck van verzekeringskoepel Assuralia. 

Orkaan Ida bleek de duurste ramp van 2021
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bij alle bedragen gaat het om schattingen van de verzekerde schade, merkt Christian Aid op. De werkelijke financiële kosten liggen waarschijnlijk dan ook hoger. Op basis van de schattingen is 2021 volgens verzekeraar Aon het zesde jaar waarin natuurrampen wereldwijd meer dan 100 miljard dollar, of 88 miljard euro, aan schade hebben aangericht. De eerste keer dat die drempel werd overschreden was in 2011.

Meer ontwikkelde landen = meer financiële schade na ramp

Volgens Barbara Van Speybrouck van Assuralia, de vereniging van verzekeringen, ligt de schade in rijkere of meer ontwikkelde landen bijna altijd hoger, dan bij rampen in minder ontwikkelde landen.

“Dat komt omdat er duurdere installaties te vinden zijn, de grond en immoprijzen er hoger liggen, én omdat er een grotere toegang is tot laagdrempelige verzekeringen, waardoor er meer schade wordt uitbetaald”. 

Bij de watersnood in ons land en de omliggende landen deze zomer kwamen 240 mensen om. Maar de dodelijkste natuurrampen troffen dit jaar ook weer armere landen en regio's.

Rijkere landen staan in voor duurste rampen

Meest gelezen