AP

Poolse president Andrzej Duda gebruikt veto tegen omstreden mediawet die buitenlandse investeerders bant

In Polen heeft president Duda zijn veto uitgesproken tegen een erg omstreden mediawet die vorige week is goedgekeurd door het parlement. Met die wet wou Warschau de invloed van buitenlandse investeerders in de Poolse media aan banden leggen. De wet leek vooral gericht tegen de Amerikaanse mediagroep Discovery en stuitte op protest in binnen- en buitenland.

De wet werd midden december goedgekeurd en was het werk van de conservatief-nationalistische partij PiS die in Warschau aan de macht is. Opvallend is dat president Andrzej Duda ook uit die partij komt, maar op deze wet een andere visie heeft dan zijn partijgenoten. Duda heeft de wet dus geblokkeerd via zijn vetorecht.

Ik heb mijn beslissing gemaakt op basis van vrije meningsuiting en het pluralisme in de media

President Andrzej Duda

De mediawet was erg omstreden, want het leek te gaan om de zoveelse inperking van het recht op onafhankelijke media van de laatste jaren waarmee Polen zich de banbliksems van onder meer de Europese Unie op de hals gehaald heeft. De wet legde de mogelijkheid aan banden voor groepen van buiten Europa om een meerderheidsbelang te krijgen in Poolse media. 

Dat leek vooral gericht tegen de Amerikaanse mediagroep Discovery Inc. die via een filiaal in Nederland een meerderheidsbelang heeft in de Poolse zender TVN24. Die laatste wordt verweten nogal kritisch te staan tegenover de Poolse regering. In Polen hebben onlangs duizenden mensen tegen de wet betoogd en ook de EU en de VS toonden zich bezorgd.

Volgens president Duda is de wet evenwel niet nodig en gaat die in tegen een bestaande wettelijke situatie en tegen internationale akkoorden. De wet zou bovendien het imago schaden van Polen als een land waar internationale investeerders welkom zijn. 

Wil Duda zijn partij wat afremmen?

De recente hervormingen (eerder inperkingen) die de Poolse regering heeft doorgevoerd in de media en de justitie hebben het land op ramkoers gebracht met de Europese Unie die spreekt over inbreuken op het Europees recht en de rechten van de mens. 

Ook voor president Duda ging deze wet te ver. Mogelijk wil hij geen nieuwe crisis met de EU en zeker niet met de Verenigde Staten nu er grote spanningen zijn aan de oostgrens met Europa, met name in Wit-Rusland (dat vluchtelingen over de Poolse grens heeft gedreven) en meer recent de massale troepenopbouw van Rusland vlakbij de grens met Oekraïne. Polen heeft ook een grens met Rusland en erg slechte historische ervaringen met dat land. Daarom is de steun van Europa, de VS en de NAVO nodig.

Meest gelezen