Royals op zondag - De Queen's Guard stopt heus niet en twijfels over "sentimentele" Elton John op uitvaart van Diana 

Geen "Candle in the wind" op de begrafenis van prinses Diana? Het had niet veel gescheeld. De Queen's Guard is viraal gegaan en het proces van Ghislaine Maxwell rakelt het seksschandaal rond prins Andrew op. Dieven gaan aan de haal met het visgerief van koning Carl Gustaf. En de Deense Mary wordt vereeuwigd in een fotoboek. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Buckingham Palace moest overtuigd worden van optreden Elton John

Het Britse paleis was er geen voorstander van om zanger Elton John tijdens de uitvaart van prinses Diana in 1997 te laten optreden. Dat concluderen Britse kranten na documenten die het Nationaal Archief heeft vrijgegeven.  Vrees was dat de tekst van het inmiddels iconische nummer "Candle in the wind" "te sentimenteel" zou overkomen.

Het originele nummer dateert van 1973 en kwam er om niemand minder dan de ondeugende Hollywoodlegende Marilyn Monroe te eren. Na de onverwachte dood van Diana bij een autocrash in Parijs besloot haar goede vriend Elton John samen met liedjesschrijver Bernard Taupin de tekst aan te passen. De openingszin "Goodbye Norma Jean" (de echte naam van Monroe, red.)" werd veranderd in "Goodbye England's rose". 

(Wie graag de volledige tekst van "Candle in the wind" leest, klik hier.)

Foto uit 1985: prinses Diana praat met Elton John en George Michael tijdens het "Feed the world - live aid"-benefietconcert in Wembley.

Eerwaarde Arthur Wesley Carr van Westminster Abbey, de Londense kerk waar de plechtigheid plaatsvond, sprong uiteindelijk in de bres. Hij overtuigde Buckingham Palace door te zeggen dat het optreden een "genereus en gedurfd" gebaar zou zijn naar het grote publiek toe, zeker nadat heel wat mensen na het tragische ongeval de koninklijke familie de rug hadden toegekeerd.

Iets klassieks of een koor zou ongepast zijn

eerwaarde Carr nam het op voor populaire cultuur

Met het optreden zou "het onverwachtse gebeuren én iets modern, waar de prinses voor stond". "Met alle respect: iets klassieks of een koor - zelfs van Lloyd Webber - zou ongepast zijn", schreef Carr naar de bevoegde hofmedewerkers en premier. Hij argumenteerde dat de tekst heus sentimenteel mocht zijn "gezien het heersende nationale gevoel".

Het overlijden van de geliefde Diana veroorzaakte een ware schokgevoel bij de Britten en ver daarbuiten. De (eerste) kille aanpak van de Windsors bij haar dood viel erg slecht. 2,5 miljard kijkers volgden uiteindelijk Diana's begrafenis. Elton Johns nieuwe versie van "Candle in the wind" werd een hit.

Bekijk hier een fragment van het aangrijpende optreden van Elton John op de begrafenis van prinses Diana:

Videospeler inladen...

Dieven aan de haal met visgerief Carl Gustaf

Afgelopen zomer is er een inbraak geweest in de vakantieresidentie van de Zweedse koning Carl Gustaf in Forsavan. Dat schrijven Zweedse media. Twee verdachten zouden het huis helemaal overhoop hebben gehaald en visgerief, ter waarde van meer dan 4.000 euro, hebben buit gemaakt. Een foto van de koning en andere persoonlijke spullen bleken ook gestolen. 

De politie kwam de verdachten op het spoor via DNA, gevonden op glasscherven van een raam dat ze hadden ingeslagen. Vingerafdrukken stonden ook op een lege whiskyfles die op enkele meters van het huis werd gevonden. Er hangt de verdachten een schadevergoeding van een slordige 9.000 euro boven het hoofd. 

Carl Gustaf is een fervente visser. (fotograaf: Martin Falklind)

De Queen's Guard wandelt over jongen heen

Het filmpje haalde  deze week duizenden views op video-app TikTok: de Queen's Guard loopt - zonder omkijken - een jongetje omver. Opschudding alom, maar de soldaten volgen het protocol. Hoe zit het juist? 

Bekijk hier het incident eerst:

Videospeler inladen...

De Queen's Guard zijn de soldaten die de Britse koninklijke residenties beschermen of bij ceremonies, zoals Trooping the Colour - de viering van de verjaardag van de Queen - ingezet worden.

Het incident gebeurde aan de Tower of Londen. Een woordvoerder benadrukt dat medewerkers van de Tower en de soldaat in kwestie achteraf controleerden of alles in orde was met de jongen en zijn familie. Het kind raakte ook niet gewond. 

Gelukkig krabbelt de jongen snel terug recht en raakte hij niet gewond.

"Dit is een onfortuinlijk voorval. We waarschuwen wel degelijk het publiek als de soldaten bewegen", legt een woordvoerder uit. De gebruikelijke waarschuwing als iemand hen voor de voeten dreigt te lopen is: "Make way for the Queen's Guard!" Op bovenstaande video is te horen dat de soldaat inderdaad een waarschuwing geeft - hij roept/snauwt - maar vrij laat.

Het is zeker niet de eerste keer dat een gelijkaardig voorval met toeristen plaatsvindt, of iemand grappen probeert uit te halen met de guards of zelfs het geweer op hun schouder probeert aan te raken. Aan Windsor Castle zijn recent touwen geïnstalleerd om de soldaten min of meer af te schermen van het publiek.

Voor hun zogenoemde tour of duty krijgen de guards de duidelijke opdracht om tijdens de plicht "niet te eten, slapen, roken, rustig te staan, te zitten of liggen". Ze horen onverstoorbaar te zijn.

Fotoboek toont transformatie van Mary Donaldson

Naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Deense kroonprinses Mary verschijnt op 31 januari "Mary - HKH". In het fotoboek proberen zowel Deense als internationale fotografen een beeld van de prinses te schetsen aan de hand van sleutelmomenten. Eén hoofdstuk zal focussen op 2004, het jaar van Mary's huwelijk met kroonprins Frederik. 

Een team selecteerde uit duizend foto's om de "transformatie van de Australische zakenvrouw Mary Elizabeth Donaldson tot koninklijke hoogheid te vertellen". Mary wordt op 5 februari 50 jaar. Ze ontmoette Frederik tijdens de Olympische Spelen van 2000 in een bar en had geen flauw idee wie hij was.

Ze begonnen een langeafstandsrelatie en in 2001 verhuisde Mary naar Europa. "Ik heb me in het begin heel eenzaam gevoeld. De taal, de vrienden, de cultuur, het leven... alles was plots anders", blikte de prinses op die periode terug in de Australian Women's Weekly. 

Alvast de cover van het nieuwe boek:

Kan Andrew zweten of niet?

Nu Ghislaine Maxwell in de VS schuldig bevonden is aan het ronselen van minderjarige meisjes voor miljardair Jeffrey Epstein krijgt de Britse prins Andrew opnieuw alle aandacht. Virginia Giuffre was een van die minderjarige meisjes en beschuldigt Andrew van seksueel misbruik toen ze amper 17 was. 

De naam van de hertog van York passeerde ook kort in de rechtszaal bij Maxwell. Een piloot getuigde over bekende koppen die werden vervoerd naar luxueuze oorden met de privéjet van Epstein, de fameuze Lolita Express. Het ging onder meer over oud-presidenten Bill Clinton en Donald Trump, maar ook over acteur Kevin Spacey en prins Andrew. 

Na de veroordeling reageerde Giuffre kort. Ze heeft goede hoop dat anderen nu ook rekenschap zullen moeten geven. "Maxwell handelde niet alleen", benadrukt ze. Andrew heeft eerder spijt betuigd dat hij bevriend was met Epstein, maar ontkent alle aantijgingen van Giuffre. 

Maxwell handelde niet alleen
Virginia Giuffre die prins Andrew voor de rechtbank sleept

Of het ooit daadwerkelijk tot een proces komt, is zeer de vraag. Het juridische getouwtrek gaat onverminderd voort. Het advocatenteam van de prins trok deze week opnieuw de bevoegdheid van de rechtbank in New York in twijfel. Giuffre woont volgens hen al jaren in Australië. Een rechtbank in de VS heeft daarom geen zeggenschap over de zaak, luidt de redenering. Maar een Amerikaanse rechter verwierp gisteren dat verzoek om de misbruikzaak te stoppen.

Andrew is de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth en legde noodgedwongen zijn koninklijke taken (voorlopig) neer na het hele schandaal.

De advocaten van Giuffre dienden deze week op hun beurt een verzoek in om details over de reizen van Andrew op Epsteins vliegtuigen in te kijken, alsook het verzoek om documenten te verkrijgen die zijn anhidrose staven. Met andere woorden Andrews onvermogen tot... zweten.

De prins had in een BBC-documentaire beweerd dat hij een specifieke medische aandoening had waardoor hij niet kon zweten. Giuffre vertelde eerder over een bezoek aan een nachtclub waar Andrew haar dronken zou hebben gevoerd. Ze herinnerde zich dat bezoek, omdat Andrew toen zichtbaar hevig aan het zweten was.

Morgen staat een hoorzitting in de VS gepland. Wellicht wordt dan een vertrouwelijke schikking tussen Epstein en Giuffre uit 2009 openbaar gemaakt.

Meest gelezen