Videospeler inladen...

Westen VS en Canada getroffen door zware sneeuwval en ijskoude temperaturen

In het westen van de Verenigde Staten zaten het afgelopen weekend duizenden mensen zonder stroom door de hevige sneeuwbuien. Door de zware sneeuwval dreigt bovendien lawinegevaar in onder meer de staten Nevada, Utah, Idaho en Californië. Ook in het westen van Canada is het extreem koud.

Op sommige plaatsen in het noorden van Californië viel op 24 uur tijd tot 76 centimeter sneeuw, waardoor heel wat wegen onbruikbaar werden. In de staten Nevada, Utah, Idaho, Montana, Colorado en Californië wordt er sinds gisteren gewaarschuwd voor lawinegevaar, omdat er door de hevige sneeuwbuien grote regio's zijn met onstabiele sneeuw, dat meldt CNN.

Onder meer in Washington en Oregon waren er stroomonderbrekingen door het slechte weer. Het noorden van Californië werd het zwaarst getroffen. Deze ochtend, plaatselijke tijd, werden er al 28.000 stroomonderbrekingen gemeld, dat stelde de website Power Outage US vast, die de stroomonderbrekingen rapporteert.

In Nevada, ten noorden van Californië, waarschuwden de autoriteiten voor gevoelstemperaturen tot -48 graden Celsius. "Gevaarlijk koude wind kan al na vijf minuten bevriezingsverschijnselen op de huid veroorzaken", klonk het.

Bekijk hieronder de beelden van de hevige sneeuwval in de VS en Canada

Videospeler inladen...

Extreme warme temperaturen in zuiden VS

In Texas, in het zuiden van de VS, is het dan weer extreem warm voor de tijd van het jaar: in Wichita Falls, aan de grens met Oklahoma, werd een recordtemperatuur van 32 graden Celsius gemeten. In Houston klom het kwik tot 27 graden.

In Canada gevoelstemperatuur tot -55 graden Celsius

Ook in het westen van Canada is het extreem koud. De autoriteiten hebben voor heel de provincie Alberta en delen van British Colombia, Saskatchewan en Manitoba waarschuwingen uitgestuurd voor extreem koud weer, meldt CTV News. In Alberta werden gevoelstemperaturen tot -55 graden Celsius verwacht, In Saskatchewan tot -40 graden Celsius. 

The Weather Network meldde gisteren dat de temperaturen in Canada voor het eerst in acht jaar zakten tot -51 graden Celsius, in Rabbit Kettle in Northwest Territories. Het was geleden van februari 2013 dat de temperaturen nog zo laag zakten.

Ook in andere weerstations in de provincie zakte de temperatuur tot -47 graden Celsius, terwijl de temperatuur in de laatste week van december daar normaal gezien "slechts" zakt tot -10 à -30 graden Celsius.

Voorts hebben heel wat vluchten in Canada vertraging opgelopen door het slechte weer, vooral door de tijd die nodig is om de vliegtuigen ijsvrij te maken. Aan de reizigers wordt gevraagd om extra nauwkeurig de reistijden te controleren. De luchthavens in de VS hebben dan weer te maken gehad met duizenden vluchten die werden geannuleerd wegens personeelstekort door de omikronvariant, dat hebben de verschillende luchtvaartmaatschappijen gemeld.

Meest gelezen