Zware regen in Zuid-Amerika: minstens 18 doden in Brazilië en al 13 doden in Bolivia, half miljoen mensen getroffen

In de Braziliaanse deelstaat Bahia zijn de voorbije dagen en weken al zeker 18 mensen om het leven gekomen bij overstromingen. Meer dan 70 steden staan onder water, 35.000 mensen zijn dakloos. Ook in buurland Bolivia vielen al 13 doden door zware regenval. In totaal zijn zeker een half miljoen mensen getroffen door de wateroverlast.

Minstens 18 doden en nog twee mensen vermist. Dat is de trieste tol van de overstromingen in de deelstaat Bahia, in het noordoosten van Brazilië. De noodtoestand is er afgekondigd in meer dan 70 steden. Bahia wordt al sinds begin november geteisterd door zware regens, meer dan 35.000 Brazilianen zijn dakloos en in totaal zijn naar schatting ruim 430.000 mensen slachtoffer van de wateroverlast.

"Er waren golven van wel 2 meter hoog", getuigt een inwoner van Itabuna in de Braziliaanse deelstaat Bahia over de dambreuk:

Videospeler inladen...

De situatie verergerde toen gisteren twee stuwdammen bezweken, de eerste begaf het in de buurt van de stad Vitoria da Conquista, in het zuiden van Bahia en daarna brak een dam in Jussiape, 100 kilometer naar het noorden. Duizenden mensen moesten geëvacueerd worden.

Volgens Rui Costa, de gouverneur van Bahia, is dit de grootste tragedie in de recente geschiedenis van de deelstaat: "Een ramp op deze schaal kan ik me niet herinneren. Het aantal huizen, straten en steden dat volledig onder water staat, is werkelijk angstaanjagend."

Een ramp op deze schaal kan ik me niet herinneren. Dit is de grootste tragedie in de recente geschiedenis van Bahia

Rui Costa, Gouverneur Bahia

Ook in buurland Bolivia vielen al 13 doden als gevolg van overstromingen van verschillende grote rivieren. Vooral in het oostelijke departement Santa Cruz is de situatie zeer kritiek na de overstroming van de rivieren Ichilo, Grande en Pirai, die drie woongebieden en landbouwgrond hebben overstroomd, aldus viceminister van Burgerbescherming Juan Carlos Calvimontes. 

In de gemeente San Julian moeten in de komende uren 32 personen die onbereikbaar zijn, per vliegtuig worden geëvacueerd. De meteorologische diensten hebben bovendien gewaarschuwd voor nog meer regenval in de zuidelijke departementen Potosi, Chuquisaca en Tarija.

Meest gelezen