Justitieminister wil dat misdrijven minder snel verjaren: "Hervorming broodnodig en zal gelden voor alle strafzaken"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat misdrijven minder snel verjaren. Dat schrijft De Tijd. Als een zaak verjaart, kan de schuldige na een bepaalde periode niet meer voor het misdrijf berecht en bestraft worden. De minister wil die regels nu zo snel mogelijk aanpassen. 

 Op dit moment zijn de verjaringstermijnen in ons land erg ingewikkeld. Jusitieminister Van Quickenborne (Open VLD) wil die zo snel mogelijk vereenvoudigen. "Het is een heel complex gegeven met schorsingen en stopzettingen. Het is een kluwen waar een kat haar jongen niet meer terugvindt", vertelt minister Van Quickenborne. Een andere reden voor de aanpassing van de wet is om te vermijden dat er procedureslagen worden geleverd om een zaak niet te laten behandelen. "En dat willen we natuurlijk vermijden", aldus de minister. 

Bende van Nijvel

Normaal zou een zaak als bijvoorbeeld de Bende van Nijvel in 2025 –40 jaar na de feiten- definitief verjaren. Dat betekent dat als de bendeleden nog gevonden worden, ze dan niet meer veroordeeld zouden kunnen worden. Van Quickenborne wil de wet nu aanpassen, zodat de verjaringstermijn alleen nog loopt tijdens het onderzoek naar de feiten. Zodra het proces begint, kan de zaak niet meer verjaren.

Nu is het nog zo dat de verjaringstermijn loopt vanaf de dag dat de strafbare feiten zijn gepleegd. Hoe zwaarder de feiten, hoe langer de verjarings­termijn. Dat gaat bijvoorbeeld van een jaar bij bepaalde verkeersinbreuken tot twintig jaar bij misdaden die strafbaar zijn met levenslange opsluiting. 

"Het is een hervorming die broodnodig is en ze zal gelden voor alle strafzaken. Het zal er vanaf hangen wanneer we deze wetswijziging kunnen doen stemmen", dat zegt de Justitieminister. Hij wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk aan het parlement voorleggen, dat moet er dan nog over stemmen.  

Meest gelezen