Een raket van SpaceX bracht begin dit jaar nieuwe satellieten van Starlink in de ruimte.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"VS moet zich verantwoordelijk gedragen in ruimte", na "vermeden botsing" Chinese ruimtestation en SpaceX-satelliet

China vindt dat de Verenigde Staten zich verantwoordelijker moeten gedragen in de ruimte. Volgens China is de voorbije maanden twee keer een botsing vermeden tussen het Chinese ruimtestation in opbouw en een van de satellieten van SpaceX, het ruimtebedrijf van miljardair Elon Musk. Die laatste is intussen de kop van Jut op Chinese sociale media.

Tijdens een persconferentie beschuldigde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de Verenigde Staten ervan dat ze "verplichtingen in internationale ruimteverdragen naast zich neer leggen". Op die manier brengen ze astronauten van andere landen in gevaar, klinkt het. China dringt er bij de VS op aan om zich verantwoordelijker te gedragen in de ruimte. 

De uithaal komt er nadat China begin deze maand een klacht had ingediend bij het ruimteagentschap van de Verenigde Naties in Wenen. Volgens China moest zijn ruimtestation in opbouw de voorbije maanden twee keer van koers veranderen om een botsing met een satelliet van SpaceX te vermijden, het ruimtebedrijf van miljardair Elon Musk.

Dat zou begin juli een eerste keer het geval zijn geweest en nog eens in oktober. De incidenten zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd. Allicht verwees de woordvoerder van Buitenlandse Zaken vandaag hiernaar, al werden Musk en SpaceX tijdens de persconferentie niet bij naam genoemd.

China lanceerde eerder dit jaar het belangrijkste onderdeel van zijn ruimtestation Tiangong, wat "Het Hemelpaleis" betekent. Volgend jaar zou het voltooid moeten zijn. Sinds juni zijn er al twee ploegen van telkens drie astronauten aan de slag geweest, ook wel taikonauten genoemd.

SpaceX lanceerde dan weer zo'n 1.900 satellieten in het kader van Starlink, een netwerk van satellieten dat in alle uithoeken van de wereld toegang tot het internet mogelijk moet maken. Musk en SpaceX zijn van plan om nog veel meer Starlink-satellieten te lanceren.

Door Starlink is het aantal ruimteobjecten gevoelig gestegen. Ook wetenschappers waarschuwen voor het toenemende risico op botsingen en roepen regeringen op om informatie te delen over de naar schatting 30.000 satellieten en andere ruimteobjecten die om de aarde draaien.

De satellieten van Elon Musk? Gewoon een hoop ruimterommel

Elon Musk en zijn bedrijf SpaceX zijn de kop van Jut op Chinese sociale media

SpaceX heeft nog niet gereageerd op de klacht van China bij de VN en de oproep van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds de klacht is oprichter Elon Musk wel de kop van Jut op de Chinese sociale media.

Musk is zeer bekend in China, vooral door Tesla, zijn elektrisch automerk. Een kwart van de wereldwijde productie van Tesla's wordt in China verkocht. Tesla heeft ook een fabriek in Shanghai. Maar die populariteit lijkt nu een deuk te krijgen. Sommige Chinezen roepen op om Tesla te boycotten.

Anderen wijzen op de ironie van heel dit verhaal: Chinezen kopen massaal Tesla's, waarmee ze het andere bedrijf van Elon Musk, SpaceX, in feite financieren. Waarna SpaceX met zijn satellieten het Chinese ruimtestation en zijn astronauten in gevaar brengt. Ook het nut van Starlink wordt in vraag gesteld. Iemand noemt het "gewoon een hoop ruimterommel". 

Meest gelezen