Coronablog - Kernkabinet wil teruggrijpen naar oude regels voor cultuur en bioscoop, woensdag digitaal Overlegcomité

Na de schorsing van de cultuursluiting door de Raad van State heeft het kernkabinet van de federale regering het licht op groen gezet om terug te grijpen naar de maatregelen van voor het laatste Overlegcomité. Het is dag op dag een  jaar geleden dat de eerste Vlaming een coronavaccin kreeg toegediend. Die eerste Pfizerprik ging naar rusthuisbewoner Jos Hermans. En het amateurvoetbal drukt tijdelijk de pauzeknop in. Volg de belangrijkste updates in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kernkabinet wil teruggrijpen naar coronamaatregelen voor cultuursector van voor laatste Overlegcomité

Het kernkabinet heeft na digitaal overleg beslist om terug te grijpen naar de coronamaatregelen voor de sector van voor het laatste Overlegcomité. Die houden in dat cultuurhuizen en bioscopen maximaal 200 bezoekers mogen ontvangen, zittend met mondmasker en met de coronapas. De beslissing volgt op de schorsing van de cultuursluiting door de Raad van State.

"Het voorstel zou kunnen zijn dat we teruggrijpen naar de maatregelen die golden tot vorige week. Dat zou betekenen dat je met 200 personen kan deelnemen aan een culturele voorstelling. Zoals voor elke maatregel die we nemen, wordt die genomen na uitgebreid overleg met alle regeringen. Dat zal morgen gebeuren. Daarna zal er een aangepast koninklijk besluit opgesteld worden", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Ze voegt eraan toe dat het de bedoeling is om morgen een digitaal Overlegcomité samen te roepen om de coronamaatregelen voor de cultuursector en de bioscopen terug te brengen naar die van het voorlaatste Overlegcomité.

Minister Verlinden suggereerde eerder in "Het journaal" al om terug te grijpen naar die regels. "Wat mij betreft, zou een van de mogelijke voorstellen kunnen zijn dat we teruggaan naar de maatregelen van voor het laatste Overlegcomité. Op die manier kunnen er opnieuw een aantal voorstellingen in de sector doorgaan op een beperkte en een veilige manier."

Michaël Van Droogenbroeck: "De Raad van State is altijd heel mild geweest over de coronamaatregelen, maar dat is nu anders"

Videospeler inladen...

Terreurverdachte Salah Abdeslam besmet met coronavirus, twijfels over hervatting proces op 4 januari

De terreurverdachte Salah Abdeslam heeft in de gevangenis van Fleury-Mérogis in Frankrijk een positieve coronatest afgelegd. Mogelijk komt de geplande hervatting van het proces over de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 in het gedrang. De hervatting was gepland op 4 januari. Als Abdeslam maandag positief test, kunnen zijn advocaten uitstel vragen.

Arrest Raad van State verandert niets voor andere juridische acties

Het arrest van de Raad van State van dinsdag, dat de sluiting van de cultuursector opschort, verandert niets aan de andere juridische procedures die werden aangekondigd door actoren uit de culturele sector.

Zo werd maandag door een coalitie van verschillende organisaties, waaronder de Liga voor de Mensenrechten, een beroep ingediend bij de Raad van State tegen de sluiting van de sector. De pleidooien daarvan staan nog altijd gepland voor vrijdag, bevestigt Olivia Venet van de Franstalige Ligue des Droits Humains. 

"Onze actie gaat breder en omvat ook de bioscopen en concertzalen. We richten ons tegen verschillende punten uit het koninklijk besluit". 

Daarnaast is er nog een kort geding aangespannen tegen de Belgische staat door verschillende Franstalige organisaties. Daarbij werd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die instaat voor de uitvoering van het kb, gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

"De vraag blijft nog altijd of een bioscoop ook een culturele instelling is", zegt advocaat Jacques Englebert. "Wij denken van wel, maar dit blijft voor controverse zorgen en dus zetten mijn cliënten voor het moment hun actie voort. Als er volgens de Raad van State sprake is van discriminatie voor de theaters, dan geldt dat ook voor de bioscopen, en zeker voor de bioscopen die gesloten moeten blijven, terwijl de theaterzalen mogen heropenen." 

Mocht het beroep van de Liga van de Mensenrechten succesvol zijn, dan kan volgens de advocaat het kort geding ook gestopt worden. "Maar zover zijn we nog niet."

Sound of Silence: 'Kunnen in principe direct heropstarten, maar dialoog blijft belangrijk"

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de cultuursector in principe direct kan heropstarten, ook al is dat om praktische redenen niet altijd haalbaar, zegt Katrien Vermeire van Sound of Silence, de actiegroep die opkomt voor de eventsector. Tegelijk is het volgens haar belangrijk om de politieke dialoog te blijven aangaan.

Volgens Vermeire wordt er onder de organisatoren van de betoging van de cultuursector van zondag met blijdschap gereageerd op de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector te schorsen. 

"En dat geldt niet alleen voor ons, maar voor iedereen in de sector. Het is een zeer terechte beslissing. Iedereen voelde dat de sluiting niet klopte en dat heeft de Raad van State nu bevestigd."

Groen pleit voor snelle heropening cultuursector

Na het arrest van de Raad van State, pleit Groen-voorzitster Meyrem Almaci dinsdagavond voor een snelle heropening van de cultuursector. 

"Intussen is er een brede consensus dat de sluiting van de cultuur te voortvarend was. Laat ons nu onmiddellijk terug heropenen, de sector heeft bewezen dat veilig te kunnen doen", zegt ze in een persbericht. "Daarnaast hebben we ook nood aan een stappenplan en een langetermijnvisie, zodat de willekeur eindelijk kan stoppen."

Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, heeft dan weer een bericht van zijn partijgenote en voorzitter van de Senaat, Stephanie D'Hose, geretweet. "Duidelijk standpunt Raad van State. Het was al langer duidelijk dat de sluiting van de cultuursector een verregaande beslissing was. Nu wordt best in overleg met de minister van Cultuur een plan uitgewerkt voor heropening op korte en middellange termijn", luidt het.

Joachim Coens, voorzitter van CD&V, de partij van bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, houdt op Twitter een pleidooi voor een coronabarometer. "Het cultuurarrest bevestigt andermaal de noodzaak van een vooruitziende dynamische barometer waaruit adequaatheid en proportionaliteit blijken", klinkt het. 

"We pleiten al een hele tijd voor meer structurele maatregelen zoals de vaccinatieplicht en een coronabarometer die dynamisch en voorspelbaar kan inspelen op de situatie in de zorg. De nood aan objectiveerbare parameters stijgt alleen maar."

Ook in Frankrijk en Verenigd Koninkrijk recordaantal besmettingen

Zowel in Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk zijn de jongste 24 uur een recordaantal besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Frankrijk telde er dinsdag bijna 180.000, nadat de kaap van 100.000 pas drie dagen geleden, op kerstmis, werd overschreden.

Heel specifiek ging het om 179.807 besmettingen in Frankrijk. Ook de druk op de ziekenhuizen neemt hierdoor toe, met 2.110 nieuwe opnames op dinsdag, tegen 1.634 maandag. 

In Engeland en Wales werden op 24 uur dan weer 129.471 besmettingen geteld, ook een nieuw record. In dit cijfer zijn Noord-Ierland en Schotland niet inbegrepen: het verzamelen van de cijfers liep er vertraging op door de vakantieperiode.

Biden heft inreisverbod vanuit acht landen in zuidelijk Afrika op

Reizigers vanuit acht landen in zuidelijk Afrika mogen per 31 december opnieuw de Verenigde Staten binnen. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag gezegd, een maand nadat wegens de oprukkende omikronvariant een inreisverbod voor mensen vanuit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibië, Lesotho, Swaziland, Mozambique en Malawi van kracht werd.

"De reisbeperkingen ter bescherming van de volksgezondheid zijn niet langer nodig", aldus de president. De voorbije weken is er volgens Biden aanzienlijke vooruitgang geboekt in de kennis over de nieuwe variant. Zo weten we nu dat het coronavaccin ook bij een besmetting met de omikronvariant beschermt tegen ernstige ziekte. 

Bovendien heeft de variant zich inmiddels over meer dan 100 landen verspreid, waaronder de Verenigde Staten. De stap komt niet als een verrassing. Amerikaanse media hadden in het weekend al bericht over een nakende herziening van de beperkingen.

"Terug naar maatregelen van voor het laatste Overlegcomité", suggereert minister Verlinden na schorsing cultuursluiting

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) suggereert in "Het journaal" om de komende dagen in een nieuwe Overlegcomité een nieuwe gedragen beslissing te nemen over hoe het verder moet met de cultuursector.

Na de schorsing van de sluiting van de cultuursector door de Raad van State suggereert minister Verlinden om terug te grijpen naar de maatregelen voor de cultuursector van voor het laatste overlegcomité.

"Het is duidelijk dat de cultuursector zijn stem luid heeft laten weerklinken. Ik denk dat we daar rekening moeten mee houden. Op basis van het arrest van de Raad van State gaan we bekijken wat we de komende dagen kunnen doen", aldus Verlinden.

"Wat mij betreft, zou een van de mogelijke voorstellen kunnen zijn dat we teruggaan naar de maatregelen van voor het laatste Overlegcomité. Op die manier kunnen er opnieuw een aantal voorstellingen in de sector doorgaan op een beperkte en een veilige manier."

Volgens Verlinden zal er de komende uren en dagen nog intensief overleg zijn. "Uiteraard zal dat later vanavond nog besproken worden met de regering en wat mij betreft ook met alle andere regeringen in een nieuw Overlegcomité, zodat we op een gedragen manier een nieuwe beslissing kunnen nemen."

Videospeler inladen...

Griekse coronabesmettingen verdubbelen op 24 uur tijd

In Griekenland werden dinsdag 21.657 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat recordaantal is meer dan het dubbele van het aantal nieuwe gevallen die de dag voordien werden geteld. Tot hier toe lag het aantal nieuwe besmettingen per dag ongeveer tussen de 3.000 en 5.000, maar nu schieten de cijfers plots de hoogte in.

De helft van de nieuwe coronagevallen werd in en rond de Griekse hoofdstad Athene geregistreerd. Ongeveer 70 procent van de besmettingen was met de omikronvariant. Volgens gezondheidsexperts is omikron dan ook de reden voor de alarmerend hoge cijfers.

Stany Crets en Michael Pas reageren tevreden op opschorting coronamaatregelen

Acteur en regisseur Stany Crets vindt de opschorting van de cultuursluiting door de Raad van STaten "een historisch moment, "niet alleen voor de cultuursector, maar ook voor het hele coronabeleid in België."

Eenzelfde geluid is te horen bij Michael Pas, acteur én woordvoerder van de Acteursgilde. “Het écht goede nieuws - en dat is een reden om straks een fles champagne te kraken - is dat de Raad van State een einde maakt aan de willekeur waar we onder leden", reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"De cultuursector had het gevoel dat we de gemakkelijkste kaart waren die aan de tafel van het Overlegcomité getrokken kon worden. Maar de politiek zal voortaan twee keer moeten nadenken voor ze een buitenproportionele maatregel neemt”, zegt Pas triomfantelijk.

Videospeler inladen...

Federatie van Cinema's: "Als opschorting niet geldt voor bioscopen, stappen we ook naar Raad van State"

Er is nog onduidelijkheid over de opschorting van de coronamaatregelen voor de cultuursector door de Raad van State. Het arrest geldt voor theaters, operazalen en concertgebouwen, maar niet voor bioscopen.

Dit arrest komt er op vraag van de productie van een voorstelling in Oudergem. Die voorstelling kan vanavond dus doorgaan. Tegelijk is het arrest van toepassing op de hele cultuursector, waardoor voorstellingen met maximaal 200 aanwezigen weer kunnen doorgaan.

De Federatie van Cinema's van België is het arrest van de Raad van State aan het analyseren. "Het is voor ons nog onduidelijk of het arrest ook geldt voor bioscopen. Het zou ons vreemd lijken mocht de opschorting niet voor bioscopen gelden. Als de schorsing niet voor bioscopen geldt, gaan we zelf een procedure aanspannen", reageert Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's in "De wereld vandaag".

Ook Denderleeuw annuleert carnaval

Na Aalst en Ninove annuleert ook Denderleeuw haar carnavalsstoet. Die zou normaal op 13 maart uitgaan, maar het gemeentebestuur hakte, door de huidige coronasituatie, nu al de knoop door. Op 13 januari bekijkt Denderleeuw, in overleg met de veiligheidscel en het carnavalscomité, of er een alternatief komt. Het comité wil een kleine optocht.    

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen