Gerecht verhoort ex-gangster die zegt dat hij meer weet van de Bende van Nijvel

De politie heeft vanmorgen een voormalige overvaller opgepakt, die de voorbije dagen op Facebook had gezegd dat hij wist wie er achter de Bende van Nijvel zat. De man was jaren geleden al verhoord, maar zegt dat hij nu de waarheid wil spreken.

Alain Moussa is een Brusselse ex-gangster. In de jaren 80 maakte hij deel uit van de zogenoemde "Bende van Baasrode", die vooral overvallen pleegde op banken en postkantoren. Daarbij vielen nooit doden of gewonden. De spilfiguren van die bende waren Philippe De Staerke en Dominique Salesse. Ze werden ook vaak in verband gebracht met de Bende van Nijvel, die in diezelfde periode wellicht 28 mensen vermoordde bij bloedige overvallen op onder andere supermarkten.

Moussa ontkende tegenover het gerecht altijd dat hij of de anderen iets te maken hebben gehad met de Bende, maar wijzigt nu toch zijn verklaring. "Het ­waren De Staerke en Salesse. Ik neem geen drugs meer sinds meer dan een jaar. Ik zou nog meer kunnen vertellen. Het kwam allemaal van hogerop", zegt hij op zijn Facebookpagina. Moussa zegt dat hij met deze onthullingen voor eens en altijd "een punt wil zetten achter zijn gangsterloopbaan". Ook zijn neef Daniel B. verspreidde de berichten. Volgens de krant La Dernière Heure heeft hij diezelfde beschuldigingen wel al eens geuit in de jaren 2000.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Een van de Facebookposts van Moussa

De Staerke en Salesse stonden in 1987 trouwens terecht voor de overvallen van de Bende van Baasrode, én voor hun betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Voor dat laatste werden ze vrijgesproken. Dat betekent dat ze niet meer vervolgd kunnen worden voor betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. Voor hun overvallen kregen ze 20 jaar gevangenis, die ze intussen uitgezeten hebben.

Moussa legde afgelopen donderdag een verklaring af bij de politie in Nijvel. De krant La Dernière Heure berichtte zaterdag al over die verklaringen, en de kranten van Mediahuis deden dinsdag hetzelfde. 

"Naar aanleiding van een aantal onthullingen in de pers, drongen een aantal verificaties zich op", zegt het federaal parket. "Dinsdagochtend zijn twee huiszoekingen uitgevoerd in Asse en Ganshoren. Daarbij zijn een vuistvuurwapen, verschillende gsm's en informaticamateriaal in beslag genomen. Twee personen zijn meegenomen voor verhoor." Het federaal parket kan niet bevestigen wie die twee personen zijn, maar volgens onze informatie gaat het om Moussa en zijn neef Daniel B.

Meest gelezen