Archieffoto Rohingya-vluchtelingen
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Mensenrechtenorganisaties vragen Indonesië om boot met Rohingya-vluchtelingen toch te laten aanmeren

De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en Amnesty International hebben aan de Indonesische autoriteiten gevraagd om een boot met Rohingya-vluchtelingen toch te laten aanmeren. De Indonesische politie had eerder verhinderd dat de vluchtelingen aan land kwamen.

Volgens de UNHCR werd de boot voor het eerst op 26 december opgemerkt voor de kust van de provincie Atjeh, in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. "De boot zou met motorpech kampen en drijft momenteel op de open zee in barre weersomstandigheden.

Het voertuig dreigt te kapseizen", zegt de VN-organisatie. Volgens getuigenissen en foto's van lokale vissers zouden er zo'n  120 passagiers meevaren, onder wie 60 vrouwen en 51 kinderen. 

Verbod vluchtelingen om aan land te komen

Eerder had de Indonesische politie de vluchtelingen verboden aan te meren, maar voorzag hun wel van materiaal en voedsel om hun reis verder te kunnen zetten naar Maleisië.

Dit is een vraag van leven of dood

VN en Amnesty International

"Dit is een vraag van leven of dood", klinkt het bij de VN en Amnesty International. Ze lanceerden daarom een oproep om de boot toch te laten aanmeren. Ook de Indonesische vluchtelingenorganisatie Suaka spoorde de Indonesische overheid aan om actie te ondernemen.

Bootjes met Rohingya-vluchtelingen drijven vaker naar Indonesische wateren boven het eiland Sumatra. De moslimminderheid uit Myanmar ontvlucht het geweld in hun thuisland. Rohingya maken vijf procent uit van de bijna 14.000 vluchtelingen aan wie Indonesië onderdak biedt.

Meest gelezen