Infectioloog Van der Hilst: "De voorspelde modellen van de omikronvariant hebben een veel te zwart scenario"

De modellen die de impact van de omikronvariant voorspelden, hebben een veel te zwart scenario door foute veronderstellingen. Dat zegt Jeroen van der Hilst, infectioloog in het Jessa Ziekenhuis,  in Het Belang Van Limburg. Ondanks het feit dat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant, blijkt omikron minder ziekmakend en belanden er minder mensen in het ziekenhuis dan werd voorspeld. 

Dat de omikronvariant nog besmettelijker zou zijn dan de deltavariant was een veronderstelling. Verschillende modellen voorspelden dat en vertelden dat de nieuwste variant ook effectief tot meer ziekenhuisopnames en opnames op intensieve zorg zouden leiden. Maar bij dat laatste heeft infectioloog in het Jessa Ziekenhuis Jeroen van der Hilst zijn bedenkingen.

“De omikronvariant is veel besmettelijker dan de deltavariant. Je ziet in veel landen dat er een enorme toename van het aantal milde ziektegevallen. Maar dat leidt vervolgens niet tot heel veel ziekenhuisopnames,” zo legt Van der Hilst uit in "De ochtend" op Radio 1.  “We staan er als bevolking nu veel beter voor. We hebben meer immuniteit dan voor de deltavariant. En dat bewijst ook dat onze vaccins heel erg goed standhouden en dat boosteren zin heeft. “ 

Vanuit Denemarken, Nederland en Engeland werd er voorspeld dat er duizenden mensen op intensieve zorg terecht zouden komen

Jeroen van der Hilst - Infectioloog Jessa Ziekenhuis

Zwart scenario

In de voorspelde modellen werd volgens Van der Hilst een veel te zwart scenario geschetst. "Vanuit Denemarken, Nederland en Engeland werd er voorspeld dat er duizenden mensen op intensieve zorg terecht zouden komen. Ze zijn ervan uitgegaan dat de bescherming tegen besmetting op dezelfde manier zou afnemen als de bescherming tegen ziekenhuisopnames. En dat is een kernvergissing", aldus de infectioloog.  

Met andere woorden: de prognoses die er waren, zijn minder negatief dan eerst gedacht en we staan er dus beter voor dan werd voorspeld. "We hebben nu een variant die kan ontsnappen aan onze afweerstoffen, dus ook al ben je gevaccineerd, kan je toch nog besmet raken,  maar die ontsnapt niet aan onze afweercellen. Dus ook al ben je besmet, dan word je niet ernstig ziek", legt Van der Hilst verder uit. 

"Maatregelen daarom niet onnodig"

De strenge maatregelen die het overlegcomité genomen heeft, zijn ook gebaseerd op die negatieve omikron-prognoses. Toch zou Van der Hilst die niet meteen onnodig noemen. "Als er veel mensen tegelijkertijd besmet raken en daarbij niet ernstig ziek worden, wil dit niet zeggen dat er geen problemen ontstaan", aldus de infectioloog. In de ziekenhuizen kan je nog altijd een uitval van het personeel hebben. Dat is nu in Londen het geval. Daar zit volgens Van der Hilst tien procent van het gezondheidspersoneel ziek thuis. 

In "Het Journaal" zet viroloog Marc Van Ranst de symptomen van de delta- en de omikron-variant tegenover elkaar:

Videospeler inladen...

"In hoeverre de maatregelen te rechtvaardigen zijn, is moeilijk in te schatten", zegt hij. Op dit moment zijn er in het Verenigd Koninkrijk geen verstrengde maatregelen. "Ik denk niet dat we dat moeten doen. Het is afwachten hoe het verder zal lopen", besluit Van der Hilst. 

Beluister hieronder het interview met infectioloog Jeroen van der Hilst in "De ochtend"

2021 (2021 (Photographer) - [None]

Meest gelezen