Stad Antwerpen

Noorderterras in Antwerpen wordt groene wandelboulevard: "Kaailine, naar het voorbeeld van High Line in New York"

Antwerpen start in het najaar van 2022 met het herinrichten van het Noorderterras. Dat ligt ten noorden van het Steen. "Het is er nu behoorlijk kaal. We willen grote plantvakken installeren met grassen en struiken en met aangename zitbanken tussendoor", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening, Annick De Ridder (N-VA). 

Het Noorderterras in Antwerpen zal er over een goed jaar heel wat groener uitzien. Dat blijkt uit de plannen die de stad bekend heeft gemaakt om het wandelterras opnieuw in te richten. 

"Heel wat mensen kennen dat stuk langs de Schelde, ter hoogte van het Steen richting het noorden, maar het is er nog behoorlijk kaal. We willen er grote plantvakken installeren met grassen en struiken, en met aangename zitbanken tussendoor. Het wordt een heel fijne plek om als Antwerpenaar rustig te vertoeven met zicht op de Schelde", vertelt schepen Annick De Ridder (N-VA).

Het wordt een fijne plek om rustig te vertoeven met zicht op de Schelde

Annick De Ridder, schepen van Ruimtelijke Ordening (N-VA)

Oorspronkelijk zou het Zuiderterras op deze manier ingericht worden. Maar voor werkzaamheden aan de kaaimuren zal dat mogelijk voor langere tijd afgesloten worden. Daarom verhuizen de plannen naar het Noorderterras. Op het Zuiderterras zou het ook maar een tussentijds project zijn, op het Noorderterras een definitief.

Het project krijgt de naam "Kaailine", een duidelijke verwijzing naar het groene High Line Park in New York waar je ook in de hoogte door de stad kan flaneren. "We willen dan ook een skyline maken naar analogie met het verhaal in New York", zegt De Ridder.

Tegen het voorjaar 2023 zou het vernieuwde Noorderterras klaar moeten zijn.  De hangars die voor de wandelboulevard staan, zijn beschermd. Er wordt bekeken of een deel van de daken open gemaakt kan worden omdat er dan meer licht doorkan. De heraanleg van het stuk kaaien onder de wandelboulevard is gepland voor de volgende legislatuur. 

Meest gelezen