James Arthur Photography

Petitie in Sint-Niklaas tegen verkeersfilters in 2 straten waardoor er omgereden moet worden: "Het is zo belachelijk"

In Sint-Niklaas gaat een petitie rond tegen het nieuwe verkeersplan. Er zijn al zo'n 1.000 handtekeningen verzameld. Het probleem voor de twee initiatiefnemers zit vooral in de verkeersfilters in 2 straten. Daar hangen ANPR-camera's die nummerplaten controleren en er zijn wegversmallingen. De verkeersfilters laten enkel mensen door die in de buurt wonen. "Mensen die hun kinderen willen afzetten aan het sportcentrum, postorderbedrijven... iedereen zal onnodig lange routes moeten doen", klinkt het. 

In Sint-Niklaas hangen al sinds eind oktober 9 slimme ANPR-camera's. Die controleren vanaf 1 januari de nummerplaten van wagens in voetgangersgebieden en autoluwe zones. De stad wil hiermee controleren wie er door mag en wie niet. Op twee plaatsen komen er ook zogenaamde "verkeersfilters" die enkel bewoners doorlaten en ander doorgaand verkeer weren. Net die filters worden niet gesmaakt door enkele Sint-Niklazenaars. Ongeveer een maand geleden startte de initiatiefnemer Bricke Van Daele de petitie, en Sarah Nys besloot mee op de kar te springen. "Het is niet nodig en het zal niet helpen", vindt ze.

"Onnodig lange route"

"Ik ga helemaal niet akkoord met dit circulatieplan. Ze gaan de twee drukke straten Breedstraat en de Goudenregenlaan in tweeën knippen. Dit zorgt ervoor dat mensen die vanuit de Mercatorstraat komen, de Antwerpsesteenweg op moeten", legt Nys uit. "Van daaruit moeten ze de Singel op, dan richting het zwembad om daar dan het rondpunt op te gaan naar de Parklaan om naar het sportcentrum De Witte Molen te gaan om hun kinderen af te zetten om te gaan sporten."

Zelfs de postorderbedrijven DHL en BPost hebben mij berichten gestuurd

Sarah Nys

Een dergelijke route maakt het ingewikkeld en moeilijk, vindt ze. En het zal meer files veroorzaken ook: "Ik begrijp niet waarom ze die straten in tweeën willen knippen. Zelfs de postorderbedrijven zoals DHL en BPost hebben mij al berichten gestuurd, die gaan er allemaal niet meer door kunnen. Dat wordt een grote chaos."

"Files zullen blijven"

Voor Nys zelf is er geen probleem. Ze woont in de buurt en mag nog door de verkeersfilters rijden. Ze wil zich, naar eigen zeggen, het lot aantrekken van mensen die van verder komen of er door moeten voor hun werk en geen vergunning kunnen krijgen. "Dit gaat het verkeer op veel andere punten extra belasten. En het gaat het probleem van de drukte in de Breedstraat helemaal niet wegnemen. Er gaan files blijven en files gaan zich verplaatsen."

Nys heeft zelf een winkel in de Stationsstraat, pal in het centrum. Ze beseft dat klanten niet meer zo gemakkelijk tot bij haar zullen geraken. "Sommige van mijn klanten bezoeken ook de tennisclub De Jasmijn aan de overkant van de straat. Die combineren dat met een bezoek aan mijn zaak. Maar nu zal niet meer evident zijn. Die gaan eerst helemaal moeten rondrijden en dat is zo belachelijk als maar kan zijn."

Luister eens naar het volk, in plaats van beslissingen op eigen houtje te nemen

Sarah Nys

Ondertussen zegt Nys dat zij niet alleen staat met haar bezorgdheden. De petitie heeft op een maand tijd al zo'n 1.000 ondertekenaars. De stad reageert voorlopig niet en de initiatiefnemers nemen voorlopig ook nog geen contact op met de stad. "Wanneer we sterker in onze schoenen staan met genoeg handtekeningen, trekken we naar de stad. We willen zeggen: luister eens naar het volk in plaats van altijd jullie eigen beslissingen te nemen."

kasto80

Meest gelezen