Belga Image

Geef zélf aan wat je van een fietspad vindt dankzij nieuwe app in provincie Antwerpen

Binnenkort zullen alle fietsers via een app op hun smartphone kunnen doorgeven of fietspaden er goed bijliggen of niet. De provincie Antwerpen, de Fietsschool en de Karel de Grote Hogeschool slaan hiervoor de handen in elkaar. De app zal ontwikkeld worden door de start-ups Sentigrate en LinkedCar. Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Innovatie, maakt 75.000 euro vrij voor het project.

Binnenkort zullen fietsers na hun fietstocht in een app kunnen aangeven hoe het gesteld is met de staat van de fietspaden die ze gebruikt hebben. Die app zal ook de data van hun smartphone en een eventuele elektrische fiets gebruiken om de staat van de fietspaden in kaart te brengen. 

Het gaat om een idee van de Fietsersbond, waarmee de provincie Antwerpen, de Fietsschool en de Karel De Grote Hogeschool nu samen aan de slag gaan. Ze krijgen daarbij de hulp van de start-ups Sentigrate, een bedrijf dat data verwerkt, en LinkedCar, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verzamelen van data. Minister Hilde Crevits (CD&V) maakt 75.000 euro vrij voor het project. 

We gaan gericht aan de slag om de problemen rond onze fietspaden in kaart te brengen

Hilde Crevits, minister van Innovatie (CD&V)

"Het is heel belangrijk om de mening van mensen te kennen en te weten wat ze vinden van een bepaald fietspad. Het is de allereerste keer dat we mensen zo dicht betrekken bij artificiële intelligentie", zegt Crevits.

Van zodra de app op punt staat, zal iedereen mee kunnen beoordelen hoe de fietspaden in Vlaanderen erbij liggen. "We gaan zeer gericht problemen rond de inrichting van onze fietspaden in kaart brengen. Dat kan dienen als richtsnoer voor fietsers, maar het is ook een hulpmiddel voor de overheid", besluit Crevits.

Meest gelezen