Raad van State schorst sluiting van cultuursector, kernkabinet wil teruggrijpen naar oude regels, ook voor bioscopen

Theaters, operazalen, concertzalen én bioscopen zullen weer open kunnen gaan. De nieuwe coronamaatregelen, die sinds zondag van kracht waren voor de cultuursector, zullen namelijk worden teruggedraaid. Dat heeft het kernkabinet van de federale regering beslist nadat de Raad van State eerder vandaag de sluiting van de cultuursector had geschorst. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bereidt nu een nieuw koninklijk besluit voor.

Nadat het Overlegcomité vorige week had beslist om alle grote binnenactiviteiten te verbieden, hadden een aantal culturele organisaties een procedure opgestart bij de Raad van State om het koninklijk besluit dat de sluiting regelt nietig te laten verklaren. 

Dat rechtscollege heeft nu beslist dat de sluiting van de culturele sector  "disproportioneel" is en "niet steunt op adequate motieven". Daardoor wordt de maatregel voorlopig maar onmiddellijk geschorst, tot er een uitspraak ten gronde is. 

In deze coronapandemie is het heel uitzonderlijk dat de Raad van State de regering terugfluit.  Een jaar geleden heeft de Raad van State bijvoorbeeld wel het verbod op erediensten verboden, maar dat was dus een uitzonderlijke demarche.

Producer Christophe Cornet d'Elzius trok naar de Raad van State. Zijn Franstalige revue in Oudergem ging na de uitspraak van de Raad dan toch door. Hij reageert opgelucht. "We hebben gerepeteerd. En op het einde van de dag het goede nieuws."

Videospeler inladen...

Tot 200 personen

In de aanloop naar het Overlegcomité van voorbije woensdag hadden de experten vorige week (nog) niet geadviseerd om zittende binnenactiviteiten tot 200 personen te verbieden. 

Dat zou volgens het advies pas moeten gebeuren als de epidemiologische situatie zou omslaan door de omikronvariant van het coronavirus. 

Toch besliste het Overlegcomité om al die binnenactiviteiten vanaf afgelopen zondag te verbieden. Dat oogstte niet alleen kritiek bij vele experten die de sluiting niet hadden geadviseerd en bij de culturele sector. Die stapte naar de Raad van State om de sluiting ongedaan te maken en lijkt nu zijn slag thuis te halen.

"Historisch moment"

Acteur en regisseur Stany Crets spreekt van "een historisch moment, niet alleen voor de cultuursector, maar ook voor het hele coronabeleid in België".

Eenzelfde geluid is te horen bij Michael Pas, acteur én woordvoerder van de Acteursgilde. “Het écht goede nieuws - en dat is een reden om straks een fles champagne te kraken - is dat de Raad van State een einde maakt aan de willekeur waar we onder leden", reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

De politiek zal voortaan twee keer moeten nadenken voor ze een buitenproportionele maatregel neemt.

Acteur Michael Pas

"De cultuursector had het gevoel dat we de gemakkelijkste kaart waren die aan de tafel van het Overlegcomité getrokken kon worden. Maar de politiek zal voortaan twee keer moeten nadenken voor ze een buitenproportionele maatregel neemt”, zegt Pas triomfantelijk.

Zowel Pas als Crets vindt het vooral symbolisch een belangrijke overwinning, want in de praktijk is het slechts een kleine overwinning: spelen voor een publiek van 200 personen blijft voor vele artiesten nog onrendabel. Bovendien is het voor grote producties niet eenvoudig om opnieuw op te starten. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar duurt gemakkelijk enkele weken, legt Stany Crets uit. 

Beluister hier de uitgebreide reactie van Stany Crets en Michaël Pas op Radio 1:

Regering wil maatregelen terugdraaien

Nadat de Raad van State zijn arrest had geveld, hebben de topministers van de federale regering gisteravond meteen elektronisch overlegd. Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft ook overleg gepleegd met de ministers-presidenten van de deelstaten. 

Er is beslist om terug te grijpen naar de oude coronamaatregelen voor de cultuursector. Dat betekent dat cultuurhuizen én bioscopen weer maximaal 200 bezoekers mogen ontvangen, zittend met mondmasker en met de coronapas.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werkt nu aan een nieuw koninklijk besluit. Dat moet in de loop van de namiddag nog het fiat krijgen van de verschillende deelnemers aan het Overlegcomité. Dat zal elektronisch gebeuren.

Gisterochtend nog hadden verschillende vertegenwoordigers uit de cultuur- en eventsector nog een overleg met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

De sector reageerde nadien nog ontgoocheld, omdat een  onmiddellijke heropening van de zalen er toen niet inzat. Er was wel afgesproken dat er gewerkt zou worden aan een stappenplan dat perspectief moet bieden op de lange termijn. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat volgende week dinsdag door met zijn geplande overleg met de sector. Op tafel ligt zijn stappenplan. Daarbij zal rekening worden gehouden met de capaciteit van de zalen en de ventilatie: grote en goed verluchte zalen zouden dan meer dan 200 mensen mogen ontvangen.

Letterlijk: het arrest van de Raad van State

De Raad van State schorst de maatregel tot sluiting van de binnenruimtes van inrichtingen die tot de culturele sector behoren, die opgelegd is bij het koninklijk besluit van 23 december 2021 houdende wijziging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken. 

De Raad heeft immers voorlopig geoordeeld dat die maatregel disproportioneel is en dat de bestreden handeling niet steunt op adequate motieven waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Het volledige arrest is gepubliceerd op de website van de Raad van State.

Meest gelezen