Record aantal startende ondernemingen in 2021: Corona zet geen rem op Limburgse ondernemersgeest

In 2021 waren er in Limburg 9000 startende ondernemingen. "Dat zijn er nog meer dan in 2020 en toen was er al een stijging, ondanks de coronacrisis", zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg.

"Het is bewonderenswaardig dat zoveel mensen in deze tijd met een onderneming starten", zegt Bart Lodewyckx. "Want de omstandigheden zijn niet altijd makkelijk maar corona zet duidelijk geen rem op de ondernemersgeest in Limburg. Uit een bevraging die we onlangs hebben gedaan, blijkt dat zeker 15 procent van de starters vindt dat de coronasituatie voor nieuwe opportuniteiten zorgt. Limburgse ondernemers zijn bovendien heel inventief. Dat blijkt uit het soort ondernemingen die het afgelopen jaar zijn opgestart. Daar waren veel online winkels en afhaalrestaurants bij."

Corona heeft mijn ondernemersgeest niet afgeremd maar was net de drijfveer om met mijn online shop te starten
Giani Rouflart, Vlijtingen

"Ik was al actief in de horeca maar ben mijn job kwijtgeraakt door corona. Corona was dus net de drijfveer om mijn zaak op te starten. Klanten vroegen mij of ik mijn cocktails niet in fles kon verkopen. Ik ben dan met een online shop gestart met cocktails die al gebotteld zijn en privé kunnen gebruikt worden of in andere horecazaken. En dat loopt heel goed."

Absoluut niks geeft meer vrijheid dan zelf een zaak te openen, ik raad iedereen aan de sprong te wagen

Giani Rouflart, Vlijtingen

"Ik heb gekozen voor een onlineshop", gaat Giani verder. "Dan ben ik niet gebonden aan een gebouw, en een fysieke winkel was ook een te grote investering. Ik wil iedereen die een zaak wil starten, aanraden om het te proberen. Als het niet lukt, dan is het maar zo. Niks geeft meer vrijheid dan zelf een zaak te openen. Je moet alleen de sprong durven wagen."

Jonge starters kozen vooral voor online shops

"We zien dat de nieuwe generatie startende ondernemers vooral inzet op digitalisering", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "En dat kunnen we alleen maar toejuichen want we hebben de afgelopen twee jaar gemerkt dat daar veel opportuniteiten liggen. 

 

Meest gelezen