Schild en Vrienden: geen probleem met het bewijsmateriaal

Er is geen probleem met het onderzoek naar de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent beslist. De advocaten van enkele verdachten hadden gevraagd om delen van het bewijsmateriaal uit het dossier te halen, maar dat gebeurt dus niet.

Het gerecht begon eind 2018 een onderzoek naar Schild en Vrienden, nadat in een uitzending van "Pano" te zien was hoe er binnen de groep racistische, seksistische en antisemitische grappen werden uitgewisseld. De leider van de groep, Dries Van Langenhove, werd verdacht van het aanzetten tot discriminatie, segregatie of geweld, en van verboden wapendracht. Het onderzoek werd gevoerd onder leiding van de Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens.

Maar de onderzoeksrechter trok zich in maart terug uit het onderzoek, nadat de advocaat van Van Langenhove, Hans Rieder, haar beschuldigde van partijdigheid. Serlippens had onder andere enkele berichten op Twitter geliket, die over Van Langenhove gingen. Daarom stapte ze zelf op, op het ogenblik dat het onderzoek zo goed als afgerond was.

De advocaten van Van Langenhove en van enkele andere leden van Schild en Vrienden vroegen daarom aan de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) om het onderzoek volledig te vernietigen. 

De KI heeft nu beslist dat dat niet nodig is: de berichten die de onderzoeksrechter heeft geliket, hebben wel degelijk een schijn van partijdigheid doen ontstaan, oordeelt de KI, maar met het bewijsmateriaal is er geen probleem: "De persoonlijke politieke opvattingen van de onderzoeksrechter, zoals zij deze tot uiting liet komen in enkele 'likes' n.a.v. bepaalde 'tweets' van derden, en waardoor zij een schijn van partijdigheid heeft opgewekt, hebben geen concrete en aantoonbare doorwerking gekend in de wijze waarop het onderzoek concreet werd geleid en uitgevoerd", zo staat in een persbericht. 

Het bewijsmateriaal mag dus gebruikt worden in een proces, waarna de rechter zal oordelen of het betrouwbaar is. Het recht op een eerlijk proces is niet geschonden.

In principe kan de zaak nu worden voortgezet, al kan Van Langenhove nog wel Cassatieberoep aantekenen. Het onderzoek is intussen afgerond, zodat het parket van Oost-Vlaanderen kan beslissen wie het voor de rechter wil brengen. Dries Van Langenhove is intussen als Kamerlid verkozen op een lijst van Vlaams Belang, maar zijn parlementaire onschendbaarheid is opgeheven, zodat hij terecht kan staan.

Meest gelezen