Copyright beeldbank stad Gent

Verplichte lessen voor jongeren die zonder licht fietsen in het Waasland 

Vandaag gaan in het Waasland fietslessen door voor jongeren die betrapt zijn zonder fietslicht. De lessen zijn verplicht en worden gegeven door de politie. Er wordt gemikt op jongeren tussen 12 en 16. Als zij niet slagen voor de test achteraf, kunnen ze vervolgd worden door het parket. 

Jongeren die betrapt worden in het Waasland zonder fietslicht, moeten verplicht fietslessen volgen van de politie. De lessen vinden vandaag plaats. Nadien krijgen ze een test waarop ze moeten aantonen dat ze de verkeersregels kennen. De lessen zijn bedoeld voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. En er is een goede reden waarom er gemikt wordt op die leeftijdsgroep, zegt commissaris Chris Blancquaert: "Tot 16 jaar worden ze niet vervolgd door het parket."

Samenwerking parket

Het is niet het eerste jaar dat er verplichte fietslessen zijn. De politie controleert al langer tijdens de donkere wintermaanden op het gebruik van fietsverlichting langs scholen in het Waasland. Jongeren die het minder nauw nemen met de verkeersveiligheid en rijden zonder lichten, moeten sinds 2004 dan verplicht lessen volgen. Daarvoor werkt de politie samen met het parket. De lessen helpen: "Het is zeker niet erger geworden sinds we dit organiseren, het aantal stijgt niet. Over het algemeen zijn we tevreden", zegt de commissaris.

Als ze na de derde keer nog niet slagen op de test, wordt het proces-verbaal alsnog doorgegeven aan het parket
Commissaris Chris Blancquaert

Tijdens de lessen wordt gecontroleerd of de fietsverlichting werkt of niet. Daarnaast zet de politie in op het sensibiliseren van de jongeren en op het hen wijzen van het belang van een goede fietsverlichting. De verkeersregels worden ook goed opgefrist. 

Na de lessen moeten de jongeren slagen op een test: de verkeersborden worden herhaald, de regels en de bevelen van de politie. "Ze moeten 7 op 10 halen. Indien ze dat niet halen, kunnen ze nog 2 keer proberen. Als ze na de 3e keer nog niet slagen, dan wordt het proces-verbaal doorgegeven aan het parket en worden ze alsnog vervolgd", legt commissaris Blancquaert uit.

Naast de controles aan de scholen, geeft de politie ook regelmatig les aan 10-jarigen in de basisscholen. Dit staat los van de overtredingen.

kasto80

Meest gelezen