2300 zieke egels vonden dit jaar opvang in Natuurhulpcentrum in Oudsbergen

Dit jaar heeft het natuurhulpcentrum in Oudsbergen een recordaantal zieke egels moeten opvangen. In het totaal werden 2300 egels binnengebracht, dat zijn er bijna 800 meer dan in 2020. Door de grote toestroom is de egelzolder van het Natuurhulpcentrum uitgebreid met 25 nieuwe egelbakken.

"Het aantal egels dat we dit jaar hebben moeten opvangen is over de jaren heen een verdubbeling of verdriedubbeling", begint Michaël Deryckere van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. "Dit jaar hebben we 2300 egels geholpen, vorig jaar waren dat er 800 minder." Momenteel verblijven er 100 van die egels de hele winter lang in het Natuurhulpcentrum.

Oorzaken

De oorzaak dat er zoveel egels binnen worden gebracht is dubbel. "Een van de problemen doet zich voor in het voorjaar vanaf mei en juni", aldus Deryckere. "Veel egels komen dan binnen met wonden op de poten of het aangezicht waar zich korsten op vormen en etter onder zit. Dat wordt veroorzaakt door een bacterie waar we zelf nog niet zoveel over weten." Vaak eindigt het verhaal dan ook niet positief voor die egels: omdat ze er al zo erg aan toe zijn laten ze de dieren niet afzien en krijgen ze een spuitje. 

(Lees verder onder de foto)

Voorbeeld van een egel met de bacterie
SOS Wilde Dieren

"In het najaar dan, rond september en oktober, komen vaak egels binnen die geen wondes of breuken hebben, maar echt heel ziek zijn." De dieren ogen heel zwak en liggen vaak neer in het gras zonder te kunnen oprollen wanneer mensen hen vinden. "De oorzaak daar is een parasiet, dus wormen die aan de ingewanden en longen eten en de zwakheid veroorzaken', verklaart Deryckere. "Gelukkig kunnen we die diertjes meestal wel behandelen. Maar ze moeten daarvoor vaak een hele winter bij ons blijven." 

Toekomst van de egel

Er zijn toch alarmsignalen die ons tonen dat het niet zo goed gaat met de soort. Zo komen er nu nog steeds egels binnen, terwijl die eigenlijk al lang aan hun winterslaap bezig moeten zijn. "Dit is maar het topje van de ijsberg", gelooft Deryckere, "want veel egels met problemen worden niet gevonden. Het is nog geen bedreigde diersoort, maar we kunnen op Europees vlak wel zien dat er minder egels zijn." 

Het is nog geen bedreigde diersoort, maar we kunnen op Europees vlak wel zien dat er minder egels zijn.

Michaël Deryckere, Natuurhulpcentrum in Oudsbergen

Voor Engeland spreekt Deryckere van een daling van 30 tot 40 procent. "Heel jammer, want iedereen met een moestuin is blij als ze een egels zien. Hij eet alle slakken op, het zijn echt nuttige dieren." In het buitenland merken ze dat de parasiet ook erg aanwezig is, maar merken ze weinig van de bacterie die zoveel etter en korsten veroorzaakt. "Interessant om in de toekomst eens te kijken naar de oorzaak van die bacterie en waarom die enkel hier voorkomt. Daar zijn wetenschappers al even mee bezig." 

Meest gelezen