Brusselse baritonzanger heeft al 14 maanden last door langdurige covid: "Ik kan geen 2 zinnen meer zingen"

Brusselaar en baritonzanger Nicolas Achten lijdt aan langdurige covid. Sinds het begin van de coronacrisis raakte hij al drie keer besmet. Vooral de tweede besmetting speelt hem nog steeds parten, waardoor hij al meer dan een jaar zijn beroep niet kan uitoefenen. Toch is hij positief. "In bed klagen levert niets op. Ik blijf hopen dat het goed komt."

Nicolas Achten (36) is van heel wat markten thuis. Naast baritonzanger is hij ook luitist, harpist, klavecinist en dirigent. Tussendoor leidt hij ook Scherzi Musicali. Dat is een Belgisch ensemble dat naam en faam maakt in de wereld van de oude muziek. In zijn druk gevulde agenda vindt de Brusselaar ook nog een gaatje om te doceren aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. 

Maar dat verloopt niet zonder slag of stoot. De carrière van de bariton wordt al maanden bemoeilijkt door langdurige covid. Sinds hij in oktober 2020 voor de tweede keer besmet raakte, is niets meer hetzelfde. Zijn carrière staat al meer dan een jaar on-hold en het blijft onduidelijk wanneer Achten de draad weer op kan pikken. Om zo snel mogelijk opnieuw actief te kunnen zijn, startte hij een revalidatieprogramma, maar de weg is nog lang. 

Dat blijkt ook in onderstaande video waarin Achten even de controle over zijn ademhaling verliest:

Videospeler inladen...

Drie keer besmet

"Begin maart 2020 raakte ik de eerste keer besmet", vertelt hij aan VRT NWS. "Ik had één week last van geur- en smaakverlies, meer niet. In oktober van datzelfde jaar kreeg ik op een dag hevige hoofdpijn en een verstopte neus. Ik voelde me niet goed, maar was ervan overtuigd dat het geen corona kon zijn. Ik was erg voorzichtig geweest, maar liet me toch testen. Het resultaat bleek positief."

Pas na vijf dagen begon Achten ernstige pijn te voelen. "Het leek wel alsof mijn longen kleiner en kleiner werden", legt hij uit. "Ik kreeg elke dag een nieuw symptoom en hoewel ik dat beter wel had gedaan, ben ik niet naar het ziekenhuis gegaan. De verzorging van ouderen was prioritair. Ik had wel mijn koffer naast mijn bed staan in het geval het echt niet meer zou gaan."

Ik raakte twee maanden lang nooit langer dan 20 of 30 minuten uit bed

Uiteindelijk kwam het nooit zo ver, maar dat neemt niet weg dat de Brusselaar in die periode heeft afgezien. "Na mijn besmetting ben ik twee maanden aan een stuk nooit langer dan 20 of 30 minuten uit bed gekomen. Alles was vermoeiend, zelfs lezen. Als ik een boek vastnam, viel ik na twee zinnen in slaap, maar ik schoot even snel terug wakker door de hevige pijn. Een lastige periode."

Intens revalidatieprogramma

Nicolas Achten leek niet verlost te raken van corona en schuimde dokters, specialisten en ziekenhuizen af om er allerlei testen af te leggen. Uit de resultaten bleek zijn lichaam perfect in orde te zijn. Het minder goede nieuws was dat alle antilichamen tegen het virus verdwenen waren. Niemand kon verklaren hoe dat kwam.

Om zijn herstelproces kracht bij te zetten, startte Achten een intens revalidatieprogramma. De eerste sessie verliep vlekkeloos, de tweede iets minder. "Na een kwartier verloor ik tijdens een cardio-oefening de controle over mijn ademhaling."

"Dat maak ik nu al 14 maanden mee", vertelt Achten. "Ik begrijp er niets van. Als ik een inspanning lever waarbij ik een beroep moet doen op mijn ademhaling, gebeurt dit." Wanhopen doet Achten niet. Integendeel. "Mijn lichaam heeft nog een hele weg af te leggen, maar ik ben er helemaal klaar voor. Hopelijk brengt de revalidatie beterschap."

Balans tussen activiteiten en rustpauzes

Volgens de zanger is het belangrijk om een balans te vinden tussen activiteiten en rustpauzes. "Sommige dokters raden je aan om jezelf te forceren, anderen roepen je op om je grenzen niet te overschrijden. Ik denk dat iedereen zijn of haar eigen balans moet zoeken. Soms ga ik over de rooie en betaal ik dat de dag erna cash, maar het is net zo vaak andersom."

"Het leven als langdurige covidpatient is zoals vogelpik met de ogen dicht", gaat hij voort. "Ik hoop dat ik het juiste doe, maar eigenlijk weet ik het niet. Ik probeer niet te veel over die onzekerheid te peinzen. Blijven klagen gaat niet helpen, actief blijven hopen wel. Als ik me gewoon op de pijn en onzekerheid zou focussen, kan ik evengoed uit het raam springen en er mee stoppen."

Als ik me op de pijn en onzekerheid zou focussen, kan ik er beter meteen mee stoppen

Hoewel Nicolas goede hoop koestert, blijft het voorlopig onduidelijk wat de impact op lange termijn zal zijn voor zijn zangcarrière. "Ik heb geen flauw idee wanneer ik opnieuw aan de slag zal kunnen gaan", zegt hij. "Ik hoop binnenkort, maar ik blijf geduldig en neem het leven zoals het komt."

Dat is niet altijd even eenvoudig, zo blijkt uit de video hieronder:

Videospeler inladen...

Met Scherzi Musicali had Nicolas Achten de komende maanden een aantal concerten gepland die eerder werden uitgesteld. Het is onduidelijk of hij zelf in staat zal zijn om een rol te spelen. "Het is wel de bedoeling, maar ik heb geen idee of ik zal kunnen zingen. Het artiestenleven vergt veel energie en dat heb ik op dit moment niet."

Misschien maak ik mijn carrière kapot door alles openlijk te bespreken, maar ik hoop van niet

"Soms vraag ik me af of het wel slim is om zo openlijk over mijn problemen te spreken", bedenkt de zanger. "De medische onzekerheid zou er weleens voor kunnen zorgen dat mensen me niet meer vragen voor concerten. Ik vind het zelf ook moeilijk om concerten te verkopen, omdat ik niet weet of het wel zal lukken."

"Het is soms moeilijk om perspectief te houden, maar het moet wel. Misschien maak ik mijn carrière kapot door dit allemaal kenbaar te maken, maar ik hoop van niet. Ik blijf erin geloven. Het leven zit vol uitdagingen en mijn carrière opnieuw intensief opstarten, behoort daar zeker toe!"

Meest gelezen