Gezin van vijf naar ziekenhuis na CO-intoxicatie in Schaarbeek: “Hangt vaak samen met energiearmoede”

Na alweer een geval van CO-intoxicatie in Schaarbeek, roept de Brusselse brandweer om je huis of appartement goed te verluchten. De afgelopen dagen waren in Brussel een aantal gevallen van CO-vergiftiging. “Dat hangt vaak samen met mensen die het financieel wat moelijker hebben”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. 

Vanmorgen nog werd de brandweer opgeroepen voor een geval van CO-intoxicatie in Schaarbeek. Een gezin van vijf moest naar het ziekenhuis, de vader was er erger aan toe. De CO-melder van de brandweer gaf zeer hoge CO-waarden aan. De oorzaak was een slechte afvoer van verbrandingsgassen. 

De Brusselse brandweer wijst nogmaals op het goed verluchten van de binnenruimten. “Laat sowieso je apparaten nakijken door een erkende technieker”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “Er is een verplichte tweejaarlijkse controle van je gaskachel in het Brusselse Gewest. Primordiaal is zorgen voor een goede ventilatie en verse lucht. Een raam openzetten kan al wonderen doen.” 

Mensen kunnen vaak de installatie van een conform apparaat niet betalen, zeker nu de energieprijzen de pan uitzwingen
Walter Derieuw, woordvoerder brandweer Brussel

Ook in Anderlecht en Molenbeek waren er de afgelopen dagen CO-vergiftigingen. Een jongeman en een jonge vrouw moesten beiden naar het ziekenhuis gebracht worden. Volgens Derieuw komt CO-intoxicatie wel vaker voor bij mensen die het financieel wat minder breed hebben: “We denken dat het wat samenhangt met energiearmoede. Dat mensen financieel het onderhoud of de installatie van een conform apparaat niet kunnen betalen. Of hun huis verwarmen met een bijzetkachel of een barbecue en daardoor in gevaar komen. Zeker nu de prijzen voor energie de pan uitswingen.”

Meest gelezen