Dendermonde vraagt uitleg aan De Vlaamse Waterweg: "Waarom worden zoveel bomen gekapt op onze dijken?"

De stad Dendermonde wil van De Vlaamse Waterweg weten waarom er zoveel oude en nieuwe bomen zijn gekapt aan de dijken langs de Oude Dender. Die snoei gebeurt er voor het onderhoud langs het water, maar het wordt toch wel te grof gedaan, vindt zwerfvuilmeester en vrijwilliger aan de groendienst Veerle Uyttersprot: "Het is echt een slagveld. Veel oude maar ook jonge bomen zijn gewoon verdwenen."

Toen zwerfvuilmeester Veerle Uyttersprot langs de Sint-Jorisgildedijk en de Tragel aan de Oude Dender liep, viel haar op hoeveel bomen er massaal waren gekapt. Als vrijwilliger aan de groendienst van de stad Dendermonde houdt ze de dijken en het groen errond zoveel als mogelijk proper door zwerfvuil te verwijderen. En onderhoud aan de dijken is belangrijk, vindt ze, maar nu zijn de onderhoudswerken toch wel heel "grondig" gegaan, zegt ze.

Het zicht is er volledig verminkt
Veerle Uyttersprot, vrijwilliger aan de groendienst van de stad Dendermonde

Te grote machine

Net voor kerstmis had ze aan de dijken een heel grote machine gezien: "Het was nog donker, rond half 8. Ze werkten enkel met grote lichten en waren bezig met snoeien. Die waren aan het zagen en aan het kappen. Ze reden over de onverharde en smalle dijk met grote rubberen banden. Er zijn heel wat grote oude bomen, maar ook jong opschietend hout daarbij verdwenen."

Copyright Veerle Uyttersprot

Er is wel heel grof tewerk gegaan, zegt Uyttersprot. De machine moet te groot geweest voor zo'n smalle dijk, maar: "Het zicht is er nu ook volledig verminkt. Er waren veel sierlijke meerstammige bomen die aan de waterkant staan waarvan nog 1 stam overblijft. De rest is allemaal weggehaald."

Wilgen en jonge eikjes

Er waren wel degelijk bomen die wél ziek waren en weg moesten, zegt ze. Maar ook veel die absoluut nog gezond waren: "Tussen het snoeiafval zaten echt wel al dikke stammen: wilgen en snelgroeiend hout. Ik heb er ook jonge eikjes gezien van 10 à 15 centimeter dik. Het vraagt jaren voor zo'n eikje om op te groeien."

Het snoeiafval
Copyright Veerle Uyttersprot

Het feit dat het zo donker was maakte misschien ook dat de zichtbaarheid niet goed was om te zien waar men mee bezig was. "Ik vermoed dat ze het niet goed konden beoordelen. Niet alleen dat, het is met een heel grote machine gebeurd en misschien moest het snel gaan. Je ziet het ook aan de stukken boomstronken die afgeknapt zijn, heel slordig. Het is een slagveld als je er naartoe wandelt nu."

Het is slordig gedaan, het is een echt slagveld
Veerle Uyttersprot, vrijwilliger aan de groendienst van de stad Dendermonde

"Het is weer gebeurd"

De stad Dendermonde vraagt uitleg aan De Vlaamse Waterweg nv, zeker nadat dit vorig jaar ook al eens gebeurde in de maand december. Toen had ze het ook gemeld en ging die de opmerkingen onderzoeken: "Ze gingen er naar kijken. Maar kijk, het gebeurt weer." Voor de rest weet zij zelf niet waarom er zo grof tewerk wordt gegaan. Ze vraagt zich af of dit allemaal nodig is: "Vorig jaar was de Sint-Jorisdijk al toegetakeld, en dat heeft zich niet hersteld. Dus waarom moest dat opnieuw?"

kasto80

Meest gelezen