De affiche van de eindejaarsconference 'Mag Ik Even?' van Kamal Kharmach

Comedian Kamal Kharmach speelt dan toch eindejaarsconference in Arenberg: "Maar ergens voel ik me schuldig"

Stand-up comedian Kamal Kharmach speelt vanavond dan toch zijn eindejaarsconference "Mag ik even?" in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Hij denkt daarbij vooral aan de inkomsten voor de productie. Maar hij wil ook een statement maken. "Je kan niet boos zijn op de politiek om daarna heel passief te blijven", zegt Kharmach.

Nu de Raad van State heeft geoordeeld dat de sluiting van de cultuursector niet in verhouding was, kan er opnieuw opgetreden worden onder strikte voorwaarden. Al is het niet voor iedereen even evident om een voorstelling heel snel weer op te starten. Dat lieten Stany Crets en Michaël Pas ook al verstaan. Stand-up comedian Kamal Kharmach doet dat wel. Hij hervat vanavond zijn eindejaarsconference 'Mag Ik Even?' in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. 

Inkomsten voor heel de productie

"Producties zoals die van Stany Crets zijn heel groot, het is alsof een bedrijf in winterslaap plots een marathon moet lopen. In mijn geval gaat het maar over een tiental mensen", verduidelijkt Kharmach. "Spelen betekent dan ook dat zij allemaal werk hebben en dat ze ervoor betaald krijgen zoals voordien, onafhankelijk van ticketinkomsten."

Voor mij is het niet rendabel om maar voor 200 mensen te spelen, maar het zou egoïstisch zijn om daarom niet te spelen

Stand-up comedian Kamal Kharmach

Straks beslist het Overlegcomité nog definitief over de coronaregels in de cultuursector, maar waarschijnlijk zullen de maatregelen van vóór de sluiting weer gelden. Dat betekent dat er maximaal 200 mensen in de zaal mogen zitten. "Ik moet eerlijk zijn, voor mij persoonlijk is het niet rendabel om maar voor 200 mensen te spelen. Maar het zou dus egoïstisch zijn om daarom niet te spelen", zegt Kharmach. 

"Ik voel me ergens wel schuldig"

Toch staat Kharmach vanavond met gemengde gevoelens op de planken. "Dit is een mooi voorbeeld van knaldrang", lacht hij. "Maar ergens voel ik me ook wel schuldig. Ik ga er nog altijd van uit dat de politiek deze beslissing heeft genomen omwille van virologische redenen. Dus ergens diep vanbinnen vraag ik me af of we de biologie niet uitlachen als we nu toch spelen. Voor grote volle zalen zou ik het zelf nog niet durven." 

Ik ga er wel van uit dat de politiek onze sector had gesloten omwille van virologische redenen

Stand-up comedian Kamal Kharmach

Dat de eindejaarsconference dan toch opnieuw doorgaat, is dan ook eerder een politiek statement. "Je kan niet boos zijn op de politiek op zondag om daarna heel passief te zijn. Als we effectief als sector geloven dat we veilig zijn, dan moeten we spelen om dat te laten zien", besluit Kharmach. 

Meest gelezen