Lummen probeert nieuw Gemeenteplein uit

In Lummen staat er sinds enkele dagen een proefopstelling op het Gemeenteplein. Het gemeentebestuur wil zo een aantal ingrepen uitproberen die het handelscentrum moeten versterken en het plein verkeersveiliger maken. Maar enkele inwoners hebben meteen bedenkingen. 

De proefopstelling op het Gemeenteplein zal er 6 weken staan. De gemeente wil zo nagaan of de ingrepen die ze wil doorvoeren ook werken. Zo komt er meer ruimte voor terrassen van de horecazaken en het verkeer zal  een alternatieve route moeten volgen en bijvoorbeeld het plein van uit de Kerkstraat niet meer kunnen oversteken. Aan de zuidkant van het plein komt er eenrichtingsverkeer zodat de schoolomgeving veiliger wordt.

Schrik voor files

De eerste reacties op de proefstelling zijn eerder negatief. Kelly Vandepoel en haar man vrezen vooral dat de verkeersdrukte nog zal toenemen. Ze moeten eerst hun zoon op het plein afzetten en dan hun dochter naar een andere school brengen. “Dat zal heel moeilijk worden voor ons omdat we ’s morgens heel de Ringlaan moeten volgen om aan de schoolpoort te komen. ’s Avonds moet mijn man nu al een half uur eerder naar het centrum rijden om een parkeerplaats te vinden omdat hij onmogelijk ver te voet kan gaan. Er zullen parkeerplaatsen verdwijnen dus dat probleem wordt nog groter”, aldus Kelly Vandepoel. 

Minder toegankelijk

Ook Luc Rynders is niet te spreken over de herinrichting. Hij vindt de plannen niet goed voor de handelszaken. “Tijdens de infovergadering hebben we al opmerkingen gemaakt" zegt hij. "En nu al zag ik spookrijders, parkeren wordt moeilijk, de stoepen zijn erg smal en er is veel kruisend verkeer, hier gaan ongevallen gebeuren. En met een rolstoel of rollator een winkel bereiken wordt wel heel moeilijk", voorspelt hij.

Najaar 2022

De proefopstelling blijft tot 6 februari staan. Nadien worden de plannen eventueel nog bijgestuurd en nog eens voorgesteld tijdens een infomarkt. In het najaar 2022 zouden de herinrichtingswerken dan kunnen beginnen. 

Meest gelezen