Ghislaine Maxwell schuldig bevonden aan ronselen van minderjarige meisjes voor Jeffrey Epstein

In de Verenigde Staten is Ghislaine Maxwell schuldig bevonden voor het ronselen van minderjarige meisjes voor miljardair Jeffrey Epstein. De meisjes werden daarna seksueel misbruikt. De jury heeft er vijf volle dagen over gedaan om tot dat verdict te komen, maar bevond haar schuldig voor 5 van de 6 aanklachten. Maxwell riskeert een gevangenisstraf tot 70 jaar, haar advocaten plannen beroep aan te tekenen.

Drie weken lang duurde het proces tegen Maxwell in New York, waarbij verschillende vrouwen hebben getuigd dat Maxwell in opdracht van Epstein minderjarige meisjes heeft geronseld die dan door Epstein seksueel werden misbruikt.

De feiten dateren van de periode tussen 1994 en 2004. Het jongste meisje was amper 14 jaar oud. Maxwell heeft zichzelf ook schuldig gemaakt aan zedenfeiten. De 60-jarige Maxwell riskeert nu tot 70 jaar in de gevangenis.

Er werden meer dan 20 getuigen opgeroepen die een beeld moesten helpen schetsen van het leven dat Epstein en zijn entourage leidden. Zo getuigde iemand die nog als huispersoneel voor Epstein gewerkt had dat hij verwacht werd om "blind en doof" te zijn voor wat er allemaal gebeurde.

Piloten getuigden dan weer dat ze een hele reeks bekende mensen hadden vervoerd in de privéjet van Epstein. Het ging onder meer om de Britse prins Andrew en de voormalige VS-presidenten Bill Clinton en Donald Trump.

De belangrijkste getuigen waren echter de vier vrouwen die aangaven te zijn misbruikt door Epstein en Maxwell toen ze minderjarig waren. Ze omschreven hoe Maxwell haar charme en cadeautjes gebruikte om hun vertrouwen te winnen.

Maxwell verzekerde hen dat Epstein zijn geld en connecties zou gebruiken om al hun dromen te doen uitkomen. Ze overtuigde de meisjes daarna om Epstein te masseren, massages die al snel leidden tot seksueel misbruik.

"We zijn al bezig met voorbereidingen om in beroep te gaan", zegt de advocate van Maxwell:

Videospeler inladen...

"Vonnis is er door de moed van de slachtoffers"

Het zijn de getuigenissen van de vier vrouwen die Maxwell de das omdoen. Na de uitspraak prees openbaar aanklager Damian Williams de  moed van de vrouwen. "Door hun moed en wil om hun misbruiker te confronteren hadden we een zaak en is dit vonnis er gekomen." 

Volgens aanwezigen in de rechtzaal reageerde Maxwell koel en zonder enige zichtbare emotie op de uitspraak. Tijdens het proces wilde Maxwell niet getuigen, maar ze heeft altijd haar onschuld staande gehouden. Haar advocatenteam volgde heel het proces de verdedigingslijn dat Maxwell als zondebok gebruikt wordt, omdat Epstein zelf niet meer terecht kan staan. Een van Maxwells advocaten, Bobbi Sternheim, wil het hier alvast niet bij laten. "We zijn heel ontgoocheld. We zijn al begonnen aan het beroep en we hebben er alle vertrouwen in dat ze in het gelijk zal worden gesteld." 

Het proces tegen Ghislaine Maxwell is één van de meest in het oog lopende zaken die uit de MeToo-beweging is voortgekomen. Samen met de rechtszaken tegen filmproducent Harvey Weinstein en zanger R Kelly.

Maxwell was de voormalige geliefde van zedendelinquent en miljardair Epstein. Hij werd in augustus 2019 dood teruggevonden in zijn cel, waar hij zijn proces afwachtte. De wetsdokter in New York stelde zelfmoord vast als doodsoorzaak.

Meest gelezen