Viroloog Marc Van Ranst en Marc Michils, de algemeen directeur van Kom op tegen Kanker
Jonas Roosens

Medimundi Turnhout gaat dubbel zoveel FFP2-maskers produceren: "In andere landen al verplicht en wij gaan ook in die richting"

Medimundi in Turnhout gaat vanaf januari dubbel zoveel FFP2-mondmaskers produceren, tot zo'n 14 miljoen maskers per jaar. Het bedrijf begon pas een jaar geleden met de productie van hoogwaardige mondmaskers, die voornamelijk in de zorg worden gebruikt. FFP2-maskers houden meer schadelijke stoffen tegen dan chirurgische of stoffen maskers. Medimundi schonk er vandaag 10.000 aan Kom op tegen Kanker. Viroloog Marc Van Ranst sluit niet uit dat ze in de toekomst op bepaalde plaatsen zullen verplicht worden.

Medimundi is een spin-off van speelkaartenfabrikant Cartamundi in Turnhout en de Universiteit Antwerpen. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx vindt het een goeie zaak dat zulke hoogwaardige maskers ook in ons land geproduceerd worden. 

"Die zijn zó strategisch in tijden van pandemie, maar misschien ook nog daarna", zegt ze. "Het is echt wel van kapitaal belang dat die strategische producten hier geproduceerd kunnen worden, zodat we niet meer afhankelijk zijn van de beschikbaarheid op de internationale markt."

Het is echt wel van kapitaal belang dat we niet meer afhankelijk zijn van de beschikbaarheid op de internationale markt

Cathy Berx, gouverneur Antwerpen

Risicopatiënten

De provinciegouverneur roept kwetsbare mensen ook op om zulke FFP2-maskers te dragen in plaats van gewone stoffen maskers. 

"De filtercapaciteit van die maskers is veel groter", bevestigt viroloog Marc Van Ranst. "Ze houden dus meer tegen, zodat je ze ook kan gebruiken om jezelf te beschermen. Chirurgische maskers houden alleen grote druppels tegen. Die hebben alleen zin als iedereen ze draagt in een ruimte. Op drukke plaatsen, een volle tram bijvoorbeeld, waar niet iedereen het altijd draagt, kunnen risicopatiënten bij zo'n masker gebaat zijn. Het nadeel is dat ze wel duurder zijn."

Medimundi schenkt nu 10.000 maskers aan Kom op tegen Kanker. Ook de Universiteit Antwerpen zal FFP2-maskers uitdelen aan studenten die examens komen afleggen. 

De gift van Medimundi is niet alleen een materiële steun aan kankerpatiënten maar ook een oproep om de veiligheidsmaatregelen te blijven respecteren, zegt algemeen directeur Marc Michils van Kom op tegen Kanker:

Videospeler inladen...

Verplichting?

Zullen op bepaalde plaatsen FFP2-maskers in de toekomst dan verplicht worden? "Als je kijkt naar het meest recente GEMS-advies dan worden ze al vermeld op plaatsen waar het heel druk is", zegt Van Ranst. "Andere landen zoals Italië en Duitsland hebben zo'n verplichting al langer en we gaan wel in die richting, ja."

Meest gelezen