Nu ook vogelgriep in Veurne, ophokplicht blijft gelden in het hele land

In Veurne werd er vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf. Om verspreiding te voorkomen, wordt al het pluimvee geruimd. Houders van pluimvee in de buurt moeten zich aan strenge maatregelen houden.

Het bedrijf waar de recente vogelgriepbesmetting zich heeft voorgedaan, is een legkippenbedrijf in Veurne. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is vandaag overgegaan tot de opruiming binnen het bedrijf. Alle dieren worden omgebracht. 

"Het gaat om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep", zegt Hélène Bonte van FAVV. "Als er één besmet dier in een ren of stal zit, zullen alle dieren binnen korte tijd besmet geraken. Bovendien is het een zeer dodelijk virus. Elk besmet dier sterft eraan."

Ook eieren vernietigd

De landbouwer uit Veurne kan ook de eieren niet recupereren. "Nochtans zijn eieren en kippenvlees, zelfs als ze besmet zijn met de vogelgriep, niet gevaarlijk voor de mens", weet Hélène Bonte. "Maar door de strenge maatregelen rond het bedrijf, mogen de eieren niet getransporteerd worden en worden ze ook vernietigd."

Meer dan alleen ophokplicht

Het FAVV heeft een beschermingszone met een straal van 3 kilometer ingesteld en een bewakingszone met een straal van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Een groot deel van Veurne valt binnen deze zone. Je herkent de beschermingszone aan de rode borden die langs het openbaar domein zijn opgesteld. 

Alle pluimvee, hobbypluimvee en vogels, uitgezonderd loopvogels, moeten worden opgehokt, zodat contact met wilde vogels vermeden wordt. Het voederen en water geven van vogels moet binnen gebeuren. Regenwater of water afkomstig van waterbekkens mag alleen gebruikt worden als het behandeld is tegen virussen. Verplaatsingen van pluimvee, hobbypluimvee, vogels en broedeieren binnen de beschermingszone zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor de doorvoer door de beschermingszone over de hoofdwegen zonder dat er gelost of halt gehouden wordt. 

Ook elders vogelgriep

Eerder was al vogelgriep vastgesteld in Alveringem en net over de Franse grens in Rexpoëde. In de rest van het land blijft intussen de ophokplicht voor pluimvee gelden, ook bij particulieren. Het vogelgriepvirus is erg besmettelijk en dodelijk voor pluimvee, maar niet schadelijk voor mensen. 

Op de website van Veurne vind je alle maatregelen rond de plaatselijke uitbraak van de vogelgriep.

Meest gelezen