Videospeler inladen...

Ophef in China over publieke vernedering van mensen die coronaregels overtreden

Er is ophef ontstaan over de behandeling van vier mensen in China die worden verdacht van het overtreden van coronaregels. De politie toonde de verdachten eerder deze week in de stad Jingxi aan een menigte, dat hebben verschillende staatsmedia gemeld. De verdachten moesten beschermende pakken dragen en hadden borden om hun nek met hun namen en foto's.

De videobeelden van de vernederende taferelen in China circuleren op sociale media. Op de beelden is te zien dat vier mensen worden vastgehouden door agenten. Toeschouwers worden ondertussen op afstand gehouden door een grote groep politiemensen. De autoriteiten beschuldigen de verdachten van betrokkenheid bij het smokkelen van migranten. China zit vanwege de coronapandemie grotendeels op slot voor buitenlanders.

De publieke vernedering maakt deel uit van strafmaatregelen die de lokale regering in augustus had aangekondigd. Op deze manier worden mensen gestraft die de gezondheidsregels overtreden. Staatsmedia schrijven dat de vertoning een "waarschuwing" voor de bevolking moest zijn. Maar critici vinden deze aanpak veel te ver gaan.

Het paraderen van gevangen mensen doorheen de straten is een oude gewoonte in China en werd  na de machtsgreep van de communisten in 1949 ook doorgezet. Dat soort vernederingen werd ook vaak toegepast tijdens de "Culturele Revolutie" in de jaren 60. China verbood publieke vernedering met 'schandemarsen' in 2010. De praktijk duikt de laatste tijd echter opnieuw op.

Bekijk hieronder de beelden van de publieke vernedering van coronaverdachten:

Videospeler inladen...

Zeer strenge coronamaatregelen

China kon vorig jaar het coronavirus quasi uitroeien op het eigen grondgebied, maar trof daarvoor zeer strenge maatregelen. Internationale vluchten werden beperkt en bij aankomst moesten reizigers verplicht in quarantaine. Ook werd er massaal getest en werden verplaatsingen opgevolgd. Duiken gevallen op, zoals in Xi'an waar 13 miljoen mensen in lockdown zitten, legt China een strikt uitgaansverbod op.

Meest gelezen