Nicolas Maeterlinck

Nieuw PFOS-arrest van Raad van State werpt schaduw over voortzetting Oosterweelwerken

Een nieuw arrest van de Raad van State in het PFOS-dossier kan grote gevolgen hebben voor de Oosterweelwerken. De  Raad van State heeft de conformverklaring van het technisch verslag geschorst dat de grondwerken mogelijk maakt. De grondwerken zouden daardoor voorlopig niet meer kunnen doorgaan.

Lantis is de bouwheer van de Oosterweelwerken. Momenteel is Lantis met PFOS vervuilde grond aan het uitgraven op Linkeroever en aan het verplaatsen naar de terreinen van 3M in Zwijndrecht. Volgens de Raad van State is de werfzone daarbij niet correct afgebakend. De Raad van State heeft daarop de conformverklaring voor het technisch verslag geschorst.

De Zwijndrechtse actiegroep Grondrecht had samen met milieuorganisatie Greenpeace en burgeractivist Thomas Goorden de zaak aangespannen. "Zonder conformverklaring geen verslag en zonder zo’n verslag kun je niet aan grondverzet doen", zegt Jonas Vernimmen van Grondrecht aan VRT NWS. "Volgens ons wil dat zeggen dat de met PFOS vervuilde grond die opgegraven wordt niet verplaatst mag worden en dus zeker niet naar de berm op de terreinen van 3M in Zwijndrecht." 

Zonder conformverklaring geen verslag en zonder zo’n verslag kun je niet aan grondverzet doen

De auditeur van de Raad van State liet zich volgens Vernimmen voorts bijzonder kritisch uit over de plannen van Lantis. "Volgens de auditeur gaat het om afval dat niet zomaar in een berm mag worden gegooid", zegt Vernimmen. "Er moet dus met die gronden op een verantwoorde manier worden omgegaan en ze moeten werk maken van een sanering van het hele gebied rond 3M."

De gevolgen van het arrest voor de bouw van onder meer de Scheldetunnel op Linkeroever en het afwerken van de ring rond Antwerpen kunnen groot zijn. Mogelijk ziet het ernaar uit dat die werkzaamheden voorlopig niet zoals gepland kunnen doorgaan.

Bouwheer Lantis zelf bestudeert momenteel de uitspraak nog en wil pas morgen uitgebreid reageren. Ook Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) wenst voorlopig niet te reageren.

PFOS?
In april 2021 barstte de bom in het PFOS-schandaal. Bij de Oosterweelwerken in Antwerpen werd grond afgegraven met hoge waarden van het chemische PFOS, afkomstig van de nabij gelegen 3M-fabriek.

PFOS is een chemische stof die behoort tot de grotere familie PFAS. Een te hoge concentratie van deze stoffen in je lichaam, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 

In de weken en maanden die volgen wordt almaar duidelijker dat de Vlaamse regering al sinds 2017 op de hoogte was van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar dat alle communicatie hierover werd tegengehouden.

Intussen eist Groen de stopzetting van de Oosterweelwerken na het arrest van de Raad van State. Mieke Schauvliege, Vlaams Parlementslid voor Groen en lid van de PFOS-commissie,  stelt al geruime tijd dat de afbakening van de kadastrale werkzone van afgraafwerken op Linkeroever niet correct verliep.  

"Tijdens zowat elke PFOS-commissie stelde ik hier vragen over. Volgens Lantis en OVAM was er geen enkel probleem. De Raad van State maakt er nu brandhout van. De Oosterweelwerken zullen grondig hertekend moeten worden."

Meest gelezen