15 procent meer huizen en appartementen verkocht dan vorig jaar, vastgoedprijzen opnieuw fors gestegen

Het afgelopen jaar werden er ongeveer 15 procent meer huizen en appartementen gekocht en verkocht dan in 2020. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedbarometer van de federatie van notarissen. Vastgoed is ook opnieuw fors duurder geworden: huizen tot gemiddeld 7 procent, appartementen tot 5 procent. Al is er wel een uitzondering voor het goedkopere segment: daar zijn de prijzen gedaald. 

Het was een druk jaar op de vastgoedmarkt, blijkt uit de halfjaarlijkse vastgoedbarometer van de federatie van notarissen. "Er zijn in Vlaanderen een kleine 15 procent meer vastgoedtransacties geweest dan in 2020", zegt Bart Van Opstal, van de federatie van notarissen. "In het volle coronajaar 2020 waren bezichtingen van woningen vaak niet mogelijk, dus er was begin dit jaar sprake van een inhaaleffect." De cijfers voor Brussel, Wallonië en België in het algemeen zijn vergelijkbaar.

Bekijk het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De stijging was vooral op te merken in de eerste 9 maanden van het jaar, waar er wel tot 20 procent meer transacties waren, maar de algemene jaarlijkse stijging werd uitgevlakt door de laatste maanden van het jaar.

 "Daar is het wat gekalmeerd, omdat de grootste achterstand van 2020 was ingehaald", aldus Van Opstal. "Mensen die hun eerste woning kopen stellen de koop ook liever uit naar het volgende jaar, omwille van de lagere registratierechten. Tweedeverblijvers die bijvoorbeeld gericht zijn op verhuur, hadden dan weer meer baat om de koop toch nog dit jaar af te ronden." 

Ook de vierde golf kan een rol hebben gespeeld in de daling van het aantal transacties tijdens de laatste maanden van dit jaar. "Globaal genomen normaliseert het aantal transacties en gaat het opnieuw de richting uit van voor corona", besluit Van Opstal nog.

In het goedkopere segment is de prijs gedaald omdat er minder vraag naar is. Mensen willen door corona een extra ruimte

Bart Van Opstal, van de federatie van notarissen

Vastgoed opnieuw duurder

Vastgoed is ook (opnieuw) opvallend duurder geworden, zoals ook al bleek uit de voorlopige vastgoedbarometer eerder dit jaar (over de eerste jaarhelft). De prijs voor een huis in ons land is ruim 7 procent hoger dan in 2020, voor appartementen is dat ruim 5 procent. In Vlaanderen was de prijs voor een huis afgelopen jaar 329.747 euro (een stijging van 7,6 procent tegenover vorig jaar), voor heel België lag dat op 297.661 euro. 

Voor een appartement in Vlaanderen telde je afgelopen jaar gemiddeld 262.414 euro neer (een stijging van 5,7 procent tegenover vorig jaar), voor heel België lag de prijs gemiddeld op 257.228 euro. 

Opvallend is wel: het goedkopere segment kent net een prijsdaling. "Door corona zijn de vereisten van kopers veranderd, mensen willen graag een extra kamer, ruimte en een tuin. Huizen en appartementen in het goedkopere segment zijn vaak kleiner, en daar was minder vraag naar, waardoor er daar net een prijsdaling was". 

Ook mensen jonger dan 30 jaar waren iets minder actief dan vorig jaar. "Ze worden wel aangetrokken tot goedkope leningen, maar door het feit dat de huizen duurder zijn geworden zijn ze iets minder actief. Voor corona vertegenwoordigden ze 26 procent van de transacties, nu nog maar 24 procent. De groep van mensen tussen 30 en 50 jaar is wel actiever geworden", aldus Van Opstal nog. 

Meest gelezen