Copyright Beeldbank Onroerend Erfgoed

Premie van meer dan 1 miljoen euro voor restauratie van twee beschermde Gentse watertorens

Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de restauratie van twee watertorens in Gent. Het gaat om twee beschermde exemplaren uit eind 19e eeuw. Ze zijn dringend aan restauratie toe: er zijn stabiliteits -en vochtproblemen. De watertorens worden trouwens nog altijd gebruikt. Voor de restauratiewerken is een premie van iets meer dan 1.225.000 euro voorzien.

In Gent aan de Kattenberg staan twee oude watertorens die gebouwd werden tussen 1880 en 1882. Ze behoren daarmee tot de oudste bewaarde watertorens in Vlaanderen. Het ontwerp was van hoofdingenieur Masqueler van de Gentse Watermaatschappij. In 1979 werden de torens beschermd als monument. 

Scheuren en vochtproblemen

Omdat de torens al heel oud zijn, hebben ze de tand des tijds niet goed doorstaan. Er zijn scheuren ter hoogte van de dichtgemetselde gevelopeningen. Aan de arduinen dekstenen, en aan de betonnen draagstructuur die op de arduinen deklijst staat, is er veel vochtschade. Die vochtschade en ook stabiliteitsproblemen zullen dringend met het voorziene geld kunnen aangepakt worden.

Beeld uit de jaren 70
Copyright Beeldbank Onroerend Erfgoed

Meer dan een miljoen euro

De Vlaamse regering voorziet het precieze bedrag van 1.225.092,75 euro voor de restauratiewerken. Minister Diependaele benadrukt dat naast het in ere houden van het Vlaamse patrimonium, dergelijke restauratiewerken ook werk geven in de bouw- en restauratiesector.

De torens staan in een gekende Gentse studentenbuurt: de Kattenberg. En ze worden nog steeds gebruikt om de buurt van drinkwater te voorzien.

Beeld uit 1980
Copyright Beeldbank Onroerend Erfgoed

Een beetje geschiedenis

Tussen 1880 en 1977 bouwde de Gentse Watermaatschappij in verschillende fasen een infrastructuur voor waterbevoorrading uit. De torens werden gebouwd op een bouwblok dat gevormd wordt door de Kattenberg, de Gaspar de Careyerstraat, de Victor Hortastraat en de Jakob Jordaensstraat. Meer beelden kan je hier vinden.

Na WOII kwamen er extra dienstgebouwen bij, naar een ontwerp van architect Willy Valcke. Tussen 1972 en 1977 kwamen er nog nog een nieuwe watertoren en gebouwen aan de kant van de Gaspar de Careyerstraat bij. Eind 20e eeuw werden ze al eens gerestaureerd door architectenbureau Bressers.

Foto's interieur in de jaren 70: veel gietijzer

Copyright Beeldbank Onroerend Erfgoed
Copyright Beeldbank Onroerend Erfgoed
kasto80

Meest gelezen