AFP or licensors

WHO voorzichtig optimistisch voor 2022: "Kunnen acute pandemie mogelijk achter ons laten"

Bijna twee jaar na de start van de coronacrisis laat de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich voorzichtig optimistisch uit over het nieuwe jaar. "2022 zou het jaar kunnen zijn dat we de acute pandemie achter ons laten", zei Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie in Genève. Al is hij ook bezorgd over de omikronvariant.

De WHO is "heel bezorgd" over de meer besmettelijke omikronvariant. "Delta en omikron kunnen samen een tsunami aan besmettingen veroorzaken en dat kan opnieuw de druk verhogen op onze zorgsector", zegt WHO-topman Tedros die tegelijk onderstreept dat vaccinatie de uitweg blijft uit de coronacrisis.

Delta en omikron kunnen samen een tsunami aan besmettingen veroorzaken

Veel huidige gevallen in Europa zijn volgens Tedros te wijten aan desinformatie. "Een kleine groep leidt af, ondermijnt de wetenschap en het vertrouwen in levensreddende gezondheidszorg", zegt hij. "Die desinformatie heeft vaccinatietwijfel doen ontstaan en dat vertaalt zich nu in een oververtegenwoordiging van ongevaccineerden bij de sterfgevallen."

"Ik ben optimistisch dat we volgend jaar de acute pandemie achter ons kunnen laten", zegt Tedros. "We moeten verder bouwen op de successen en mislukkingen die we tot nog toe hebben gehad. We moeten niet alleen vaccins sneller en eerlijker delen, maar we moeten ook elkaar helpen in het produceren en uitrollen van de vaccins."

Het virus zal blijven evolueren en onze gezondheidssystemen onder druk zetten, als we niet beter gaan samenwerken

Al rekent hij ook meer op het gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling bij COVID-19 volgend jaar. "Ik hoop op veel nieuwe doorbraken voor behandelingen en vaccins", zegt de topman. Al onderlijnt hij het belang van samenwerking. "Het virus zal blijven evolueren en onze gezondheidssystemen onder druk zetten, als we niet beter gaan samenwerken."

Tedros wil tegen de helft van volgend jaar 70 procent van de wereldbevolking gevaccineerd krijgen. "Het is tijd om het kortzichtige nationalisme achter ons te laten", klinkt het. "We hebben nog 185 dagen. Als we dit samen bereiken, zal de wereld er veel beter aan toe zijn tegen deze tijd volgend jaar."

Meest gelezen