40 jaar geleden werd het mistroostige "One of us" ABBA's laatste nummer 1-single in Vlaanderen

Er moest ooit een einde aan komen, aan de lange reeks nummer 1-hits van ABBA in Vlaanderen, een reeks die in 1974 begon met "Waterloo". Veertig jaar geleden was het dan zover: "One of us" zou de laatste plaat van het Zweedse viertal worden dat de hoogste positie hier in de singles-hitparade zou innemen, weliswaar nog 5 weken lang. De hartenpijn en de 'tristesse' ten gevolge van de relatiebreuken binnen ABBA bleken alvast een stille aankondiger te zijn van het stopzetten van de samenwerking een jaar later. Ook de recente comeback leverde single-gewijs hier geen topnotering op.

Nadat Björn en Agneta midden januari 1979 hun scheiding aangekondigd hadden, deden Benny en Frida dat in februari 1981, waardoor er ook een definitief einde kwam aan het 'happy couples'-imago van ABBA. Ook al bevestigde Benny Andersson in de scheidingsaankondiging dat het om een louter privéaangelegenheid ging die geen enkel effect zou hebben op de samenwerking binnen ABBA, toch zagen tabloids wereldwijd er het begin van het einde in.

""One of us" bevatte al de hartzeer die het publiek verwachtte van een groep waarin beide koppels nu gescheiden leefden. Weliswaar verpakt in een fantastisch melodieus refrein." (Boek "Legendary pop songs: ABBA", 2011) Het nummer, geschreven door Björn en Benny, handelde over een vrouw die hoopte dat ze haar gebroken relatie alsnog een duwtje in de rug had kunnen geven, met leadzang van Agneta. 

Benny: "Dat we na de 2 breuken in onze relaties plots meer de melancholische weg opgingen lijkt me overdreven. Die melancholie was er al vanaf dag één en is terug te vinden in heel ons werk. Maar omdat mistroostigheid vaak als popliedje aangeboden werd, viel dat niet zo op." (Music Business Worldwide, januari 2018)

Frida zou tijdens een promopraatje toegeven dat "de relaties op dat moment moeilijk lagen en dus een effect hadden op de gevoelsstemmingen tijdens de opnames. Er moet wel wat triestheid en verbittering geweest zijn bij het maken van de muziek toen."

Frida: "Je kan in zeker zin sommige liedjes op "The visitors" (het album waarop "One of us" verscheen, red) wel autobiografisch noemen. Want het is makkelijker om teksten uit je eigen ervaring te schrijven. Er zit dan meer inhoud in, meer gevoel ook." (Interview met Mies Bouwman, 1981)

Muziekwebsite Oor concludeerde in februari 2009: "Een song als "One Of us" is een prachtig staaltje pop voor volwassenen. Blond, donker, lange benen, mooie stemmen en bovenal een superieure popsong in een dito productie."

Met "One of us" werden de echtelijke omstandigheden op een heel mooie manier gesuggereerd

"Professioneel als het viertal was, werden de opnames (van "The visitors", red) uiterst serieus genomen maar een sfeer van veranderde omstandigheden bepaalde overduidelijk die opnames. De sfeer in de songs, allen wederom door Björn en Benny geschreven, was duidelijk anders dan op de voorgaande albums. De songs klonken iets minder toegankelijk, wat donkerder en tekstueel directer, nog meer uitgesproken. Met "One of us" werden de echtelijke/persoonlijke omstandigheden op een heel mooie manier gesuggereerd." (Written in music, juni 2012)

De begeleidende video werd opnieuw gemaakt door de Zweedse regisseur Lasse Hallström, die later met succesfilms als "What’s eating Gilbert Grape" en "Chocolat" zou scoren. In die video’s zocht Hallström "naar eenvoud, omdat alles vaak razendsnel moest gebeuren". Hij zou voor "One of us" dan ook zijn eigen appartement ter beschikking gesteld hebben.

Lasse Hallström: "Ik wilde de liedjes in een kader schetsen dat typerend was voor de inhoud ervan. Was dat thema eenzaamheid of hartenpijn, dan liet ik Agneta of Frida opdraven als eenzame vrouwen, al dan niet met wazige blik starend naar een weids vergezicht of als zijnde de vreemde eend in de bijt tussen een aantal vrienden." (ABBA-site)

Recensent Rino Breebaart van "The Slow Review" concludeerde alvast: “De video van “One of us” neemt de fans van ABBA alvast mee op een emotioneel ritje, want “One of us is crying, one of us is lying in a lonely bed… One of us is only waiting for a call.” Noem het gerust echtscheidingsmuziek. Of misschien nog beter: muziek recht uit het hart.”

ultratop.be

Het leidde in Vlaanderen alvast tot de laatste nummer 1-hitnotering, 5 weken lang vanaf (de hitparade van) 2 januari 1982. "One of us" zou uiteindelijk een 19e plek in de lijst van best verkochte singles van 1982 opeisen:

Ondanks het succes van het album "Voyage" wisten de afzonderlijke comeback-singles van ABBA hier nauwelijks te scoren. "I still have faith in you" en "Don’t shut me down", die met een gigantische marketingmachine begin september 2021 op de luisteraars losgelaten werden, verdwenen al na respectievelijk één en 3 weken uit de hitparade. Ook de kerstsingle "Little things" kon dat tij niet keren.

Meest gelezen