Archieffoto

Al 72 personen die vuurwerk afstaken in Antwerpen geïdentificeerd

De Antwerpse politie heeft tussen 3 november en 10 december al 72 verdachten geïdentificeerd die vuurwerk afstaken of op zak hadden. De meesten zijn tussen 12 en 17 jaar oud en gemiddeld 15. Slechts 8 procent is meerderjarig. Ze riskeren een gas-boete tot 350 euro en de minderjarigen zullen ook thuis bezocht worden. 

Op de vooravond van oudjaar waarschuwt de politie nog eens dat vuurwerk afsteken altijd verboden is in de stad en dat je het tussen 1 november en 31 januari ook niet zichtbaar op zak mag hebben. Eerder deze maand riep de politie van Antwerpen ook op om beelden van mensen die vuurwerk afsteken naar hen door te sturen.

"Er zijn toch al wat mensen die die link op onze webpagina hebben gevonden en beelden met relevante informatie aan de politie overmaken", zegt woordvoerder Wouter Bruyns. "Dat is goed nieuws. Voor ons geeft dat wel extra informatie over een bepaalde context van bepaalde feiten. Het kan voor ons zelfs de start zijn van een onderzoek of een gerechtelijke procedure."

De politie zegt dan ook dat er veel risico's verbonden zijn aan vuurwerk. Zo bestaat het gevaar op gehoorschade en ernstige verwondingen. Het gebruik van (knal)vuurwerk is ook angstaanjagend voor dieren.

Kort na sluitingstijd kunnen we nog flexibel zijn, maar als we merken dat er duidelijk grenzen overschreden worden, zullen we ingrijpen

Wouter Bruyns - Lokale Politie Antwerpen

In de nacht van oud op nieuw zal de politie ook zichtbaar aanwezig zijn in de straten. Zo zullen ze er onder meer op toezien dat ook die avond horecazaken om 23 uur dichtgaan. 

"Kort na sluitingstijd kunnen we nog wat flexibel zijn, maar als we merken dat er duidelijk grenzen overschreden worden, gaan we ingrijpen. Dat zal ook gebeuren als mensen samenkomen op pleinen of straten, en als er overlast is. We zijn met heel wat politiemensen op de baan, de wijkteams, de mobiele eenheid, de fietsteams en de reguliere interventieploegen natuurlijk. We hopen zo de openbare rust voor iedereen te garanderen."

Meest gelezen