Al meer dan 11.000 vaccins toegediend in Brusselse apotheken: “Apotheek voelt vertrouwd”

In de Brusselse apotheken zijn tussen eind september en 10 december dit jaar meer dan 11.000 vaccins toegediend. Dat meldt de Brusselse apothekersvereniging UPB-AVB. Hoewel de situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, zijn de resultaten een bewijs van de toegevoegde waarde van de apothekers in de vaccinatiecampagne, klinkt het.

In september startte het project “Pharma-on-tour”, dat Brusselaars de mogelijkheid geeft om zich te laten vaccineren in een apotheek. Een arts komt dan op bepaalde tijdstippen vaccineren in de apotheek, en dat blijkt te werken, zegt Merve Dunar die werkt in apotheek Herzeel in Sint-Jans-Molenbeek: “Ik zie dat de vaccinatiegraad toch beïnvloed wordt sinds we in de apotheek vaccineren. Het is best druk en we hebben veel aanvragen en veel afspraken.”

Bij ons voelen ze zich meer thuis en het is ook makkelijker
Merve Dunar, apotheek Sint-Jans-Molenbeek

De populariteit is mogelijk te verklaren door de vertrouwde omgeving van de apotheek. Aangezien 40% van de Brusselaars geen huisarts heeft, zijn apothekers vaak hét aanspreekpunt als het op gezondheidszorg aankomt. Dat bevestigt Merve Dunar: “Ze komen liever naar hier dan naar het vaccinatiecentrum. Ze voelen zich hier ook meer thuis, denk ik. Het is ook makkelijker, vaak dicht bij huis.”

Verschillen per gemeente

In totaal nemen 22 Brusselse apotheken deel aan het initiatief. Volgens de apothekersvereniging UPB-AVB verschillen de cijfers wel sterk van gemeente tot gemeente. Zo werden er tussen de start van het project en 10 december 4.265 vaccindoses toegediend in Schaarbeek, terwijl het er slechts 56 waren voor de gemeentes Ganshoren, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem. 

Daar is een verklaring voor, zegt Stefaan Timperman, algemeen directeur UPB-AVB: “Zo spelen bijvoorbeeld het aantal apotheken per gemeente, de verschillen in oppervlakte, het aantal inwoners en de vaccinatiegraad van de bevolking een rol.” Hij wijst er ook op dat bepaalde apotheken al vroeger dan anderen bij het vacccinatieproject betrokken waren en dus meer prikken hebben kunnen zetten.

Meest gelezen