Bowlingfederatie trekt officieel naar de Raad van State

Er was al enkele dagen sprake van, maar nu is het ook officieel. De bowlingcentra, gesteund door de Belgische Bowlingsportfederatie (BBSF), trekken naar de Raad van State om de verplichte sluiting van bowlingzaken aan te vechten. Bowlen is een officiële competitiesport en die mogen wel doorgaan, is hun redenering. "Discriminatie", klinkt het bij de federatie, die tot nu wachtte om naar de Raad van State te trekken om de politiek eerst zelf op de beslissing te laten terugkomen. Maar dat is niet gebeurd. 

Nu de cultuursector zijn slag thuishaalt en weer open mag, wagen ook de bowlingcentra hun kans. Ze wilden eerst juridisch uitzoeken wat mogelijk zou zijn en vooral de politici zelf de kans geven op hun beslissingen terug te komen. "We hebben hen aangeschreven en aangemaand om die procedure terug te schroeven zoals dat bij de cultuur gebeurd is", vertelt Renaud Honhon van Recrea België, die onder meer de bowlingzalen vertegenwoordigt.

Wij zijn niet minder veilig dan alle andere sporttakken die wel nog open mogen zijn

Maar daar kregen de bowlingcentra geen gehoor en dus trokken ze naar de Raad van State. Een 25-tal uitbaters zijn officieel een procedure gestart. "Wij vragen de heropening van onze centra naar analogie met de cultuursector omdat wij niet minder veilig zijn dan alle andere sporttakken die wel open mogen zijn. Zowel voor recreanten als voor competitiesporters", aldus Honhon.

De bowlingcentra krijgen de steun van de Belgische Bowlingsportfederatie (BBSF). "Officieel mogen de professionele spelers nog trainen in de zalen, maar veel centra doen gewoon niet open omdat dat niet genoeg inkomsten genereert", zegt Marc Beaufays, secretaris-generaal van de BBSF en voorzitter van Bowling Vlaanderen. "De centra hebben daar dus weinig aan."

Een van de argumenten die de bowlingcentra aanhalen is het feit dat klimzalen bijvoorbeeld wel nog open mogen zijn. "Men zegt dat in de bowlingwereld de ballen door iedereen aangeraakt worden, maar de stenen op een klimmuur worden toch ook door iedereen aangeraakt", stelt Honhon. "Wij kunnen de bowlingballen ontsmetten, plexischermen tussen de banen plaatsen en mensen een mondmasker laten dragen als ze zich verplaatsen", gaat Honhon verder. Veilig bowlen blijft volgens hem ook in deze coronatijden perfect mogelijk.

"Onze sport zien ze als een cafésport en voor ons is dat onbegrijpelijk", vertelde competitiespeler Gitana Weymiens vorige week in het Journaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen