Elke kind krijgt een "vaccinatiediploma" met zijn of haar naam op
James Arthur Photography

Eerste kinderen in Vlaanderen krijgen coronaprik: "Ik was een beetje nerveus, maar het deed geen pijn"

In het Vlaams-Brabantse Gooik hebben vanmiddag de eerste kinderen in Vlaanderen tussen 5 en 12 jaar een prik met het Pfizervaccin tegen het coronavirus gekregen. De 11-jarige Lou Vanvaerenbergh was als eerste aan de beurt. "Ik was een beetje nerveus, maar het spuitje deed helemaal geen pijn", zei hij.

In Gooik zijn vanmiddag de eerste kinderen in Vlaanderen gevaccineerd. De echte primeur voor ons land was voor Brussel. In Wallonië krijgen de eerste 5- tot 11-jarigen volgende maand pas hun eerste prik.

In het vaccinatiecentrum Pacheco in de hoofdstad kregen de eerste kinderen dus al ruim een week geleden een eerste prik in de arm. Daar gebeurde dat onder het goedkeurende oog van Smurfin (zie foto onder).

Nicolas Maeterlinck

Het vaccinatiecentrum in Gooik is ook speciaal voor de gelegenheid op kindermaat ingericht. Het centrum heeft drie vaccinatieruimtes in verschillende thema’s. Kinderen kunnen kiezen tussen Batman, de politie of een boot. Wie wat meer afzondering wil, kan terecht in een vierde en ietwat afgezonderde ruimte, die aangekleed is in thema zee.

James Arthur Photography

"Ik was een beetje nerveus, maar het spuitje deed helemaal geen pijn", zei de 11-jarige Lou Vanvaerenbergh, die als eerste een prikje gekregen heeft. "Een jaar geleden heb ik zelf het coronavirus gehad, dus wou ik zeker een spuitje laten zetten. Mijn oma woont ook bij ons thuis: ik wil haar beschermen."

Lou kreeg als eerste een prik:

James Arthur Photography

Alle vrijwilligers en werknemers van het centrum hebben zich voor de gelegenheid uitgedost in verkleedkleren. Elke kind krijgt ook een "vaccinatiediploma" met zijn of haar naam op, en de boodschap dat ze "een echte virusvechter zijn".

In Gooik zijn vandaag 200 kinderen uitgenodigd om zich te komen laten vaccineren. Alle kinderen worden ingeënt met het Pfizervaccin, tot nu toe het enige goedgekeurde middel voor kinderen tussen 5 en 11 jaar.

Ons kinder- en jongerenjournaal "Karrewiet" was erbij en maakte deze reportage:

Videospeler inladen...

Kleine protestactie

Aan de ingang van het centrum in Gooik kwam rond 14.30 uur een tiental mensen samen, die protesteerden tegen de vaccinatiecampagne. Ze droegen borden met slogans als "Uw kind is gezond, hou het zo", of "Kinderen prikken is een vergissing", en lieten van zich horen door een aantal liedjes te zingen. De actie verliep over het algemeen rustig. 

Meest gelezen